Pentagonul investighează o nouă breșă de securitate: Un inginer a furat echipamente de comunicații ale forțelor aeriene

0
Publicat:

Pentagonul investighează o „compromitere critică” a comunicaţiilor în 17 facilităţi ale forţelor sale aeriene, relatează Forbes, precizând că suspectul este un inginer în vârstă de 48 de ani avea „acces neautorizat de administrator” la tehnologia de radiocomunicaţii folosită de Air Education and Training Command (Comandamentul pentru Pregătire şi Antrenare a Forţelor Aeriene, AETC).

Pentagon FOTO Shutterstock
Pentagon FOTO Shutterstock

Potrivit Forbes, investigaţia, efectuată de Pentagon în colaborare cu FBI, a fost deschisă în urma unei informaţii primite de la un contractor al unei baze, potrivit căruia un inginer de la baza Arnold Air Force din Tennessee ar fi luat acasă diverse tehnologii radio guvernamentale pentru a le folosi în scopuri personale.

Potrivit unui mandat de percheziţie analizat de Forbes, echipamentele sustrase de respectivul inginer costă aproape 90.000 de dolari.

Agenţii care au percheziţionat locuinţa suspectului au descoperit că acesta avea „acces neautorizat de administrator” la tehnologia de radiocomunicaţii folosită de AETC, unul dintre cele nouă comandamente majore ale Forțelor Aeriene ale SUA.

Anchetatorii au găsit totodată dovezi care arată că suspectul ar fi avut acces la comunicaţiile FBI, precum şi la agenţiile statului Tennessee.

Printre obiectele confiscate figurează un USB care conţinea „parole administrative şi chei electronice de sistem” pentru reţeaua radio AETC, stick-uri cu „fişiere de programare radio ale forţelor de ordine locale” şi „fişiere de programare radio Motorola” aparținând statului american.

Forbes nu a dezvăluit numele inginerului, întrucât acesta încă nu a fost pus sub acuzare. Cu toate acestea, publicaţia menționază că pagina sa de LinkedIn prezintă un istoric vast în domenii precum securitatea cibernetică și comunicațiile radio, bărbatul susținând că a efectuat „numeroase teste de securitate la baza aeriană Arnold” și „a îmbunătățit protecţia comunicaţiilor radio de la faţa locului”.

Potrivit documentului judiciar consultat de Forbes, colegii de muncă i-au informat pe anchetatori că inginerul ar fi „vândut aparate şi echipamente radio, lucra la ore ciudate, era arogant, minţea frecvent, avea un comportament inadecvat la locul de muncă, inclusiv hărţuire sexuală, și probleme financiare şi deţinea echipamente radio mobile terestre”. Un coleg l-a raportat de două ori în baza unor „indicatori de ameninţare din interior”, precum şi a posesiei neautorizate de echipamente ale forţelor aeriene.

Noul incident de securitate survine la câteva luni după una dintre cele mai grave scurgeri de informaţii din ultimii zece ani. Jack Teixeira (21 de ani), un fost membru al Gărzii Aeriene Naționale, a fost arestat sub suspiciunea că a divulgat sute de documente ale Pentagonului, inclusiv despre războiul din Ucraina.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite