Un absolvent de Harvard este noul prim-ministru al Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Kiril Petkov şi Assen Vasiliev pe afişele electorale
Foto: EPA-EFE / Kiril Petkov şi Assen Vasiliev pe afişele electorale

La 13 decembrie 2021, Kiril Petkov, copreşedintele coaliţiei „Schimbarea continuă”, care a câştigat alegerile parlamentare anticipate din 14 noiembrie, a devenit prim-ministru al Bulgariei. Candidatura sa a fost aprobată de parlamentul republicii.

134 din 240 de parlamentari au votat pentru co-preşedintele Coaliţiei pentru schimbări continue,

Origine şi educaţie
Kiril Petkov s-a născut pe 17 aprilie 1980 la Plovdiv, în centrul Bulgariei. Şi-a petrecut copilăria la Sofia, unde părinţii lui au lucrat ca profesori, după ce a terminat şcoala a locuit cu ei în Canada. A absolvit Universitatea British Columbia din Vancouver, Departamentul de Finanţe. În 2007 a absolvit un curs de MBA la Harvard Business School din SUA.

Activitate profesională
În perioada 2001-2005, Petkov a lucrat ca manager de dezvoltare corporativă la compania canadiană de produse alimentare congelate McCain Foods. Din 2007, el dezvoltă proiecte  inovatoare cu valoare adăugată ridicată. Compania sa, ProViotik, produce probiotice, care sunt unele dintre cele mai vândute suplimente în Statele Unite. Petkov deţine mai multe brevete americane în domeniul biotehnologiei, de exemplu, pentru a reduce contaminarea cu Salmonella şi E. coli.
În 2007, împreună cu Assen Vasilev, pe care l-a cunoscut în timp ce studia la Harvard, Kiril Petkov a înfiinţat Centrul pentru Strategii Economice şi Competitivitate la Universitatea Sf. Kliment Ohridsky din Sofia din Bulgaria. El implementează un program numit Harvard Courses. La acesta Petkov a predat dezvoltarea economică şi microeconomia competitivităţii.
În 2018, folosind fonduri proprii (500 mii leva sau 255 mii €) a fondat Centrul de Cercetare Aplicată şi Inovare în Domeniul Ştiinţelor Naturii ]n cadrul Facultăţii de Biologie a Universităţii din Sofia. Acolo au loc training-uri, seminarii şi prelegeri, astfel încât studenţii să-şi poată realiza ideile, să le dezvolte prin cercetări de laborator şi să le implementeze.

În politică
Între 12 mai şi 16 septembrie 2021, Petkov a ocupat funcţia de ministru al Economiei în guvernul tehnic al lui Stefan Ianev. În timpul mandatului său, a dezvăluit o serie de nelegalităţi ale cabinetului lui Boyko Borisov, şeful partidului de centru-dreapta Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (a fost la putere în 2009-2013, 2014-2017, 2017-2021; a demisionat pe 16 aprilie). ), ceea ce l-a făcut unul dintre cei mai populari politicieni. Aşadar, la televizor, el a citat date despre utilizarea abuzivă a fondurilor publice, în special că Banca de Dezvoltare Bulgară de stat a alocat aproximativ 1 miliard de leva (aproximativ 500 de milioane de euro) nu unui număr de întreprinderi mici, aşa cum prevede legea, ci unui număr de opt mari companii deţinute de patru oameni de afaceri.
Petkov a numit „o asemenea generozitate” scandaloasă şi a iniţiat un control (a fost creată o comisie specială).
În acelaşi timp, Petkov însuşi a fost implicat în scandaluri.
Pe 27 octombrie, Curtea Constituţională a Bulgariei a decis că numirea sa în funcţia de ministru este neconstituţională, întrucât la acea vreme avea o a doua cetăţenie - canadiană.
Pe 19 septembrie 2021, împreună cu Assen Vasilev, care a ocupat funcţia de ministru de finanţe în guvernul Ianev, a prezentat un nou proiect politic - coaliţia Schimbarea Continuă (PP), care a inclus o serie de partide ce merg de la centru-dreapta la centru-, unite însă de ura împotriva fostului partide de la putere al lui Boiko, Borisov. Liderii acestor partide au spus că printre priorităţile coaliţiei se numără lupta împotriva corupţiei, crearea unui mediu economic şi administrativ favorabil dezvoltării libere a întreprinderilor mici şi mijlocii, atragerea de investiţii strategice în high-tech, precum şi domnia legii. De asemenea coaliţia, pledează pentru educaţie, asistenţă medicală şi beneficii de pensionare la preţuri accesibile.
La alegerile parlamentare din 14 noiembrie 2021, PP a câştigat o victorie neaşteptată. După ce a primit 25,67% din voturi (67 de mandate din 240) s-a ferit să încheie o alianţă cu partidul Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei a lui Boyko Borisov (a fost în coaliţie cu Uniunea Forţelor Democrate; au 22,74% şi 59 de mandate). Totodată, pe 14 noiembrie a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, în cadrul căruia Petkov a anunţat în faţa camerei că l-a votat pe preşedintele în exerciţiu Rumen Radev (a câştigat turul doi pe 21 noiembrie). În acest sens, a fost amendat pentru campanie electorală în ziua alegerilor.
Pe 22 noiembrie, PP a început negocierile pentru o coaliţie largă cu Partidul Socialist Bulgar (BSP; 26 de mandate), cu partidul de centru-dreapta „Bulgaria Democrată” (DB; 16) şi cu partidul popular „Există un astfel de popor” (ETH; 25). În cursul negocierilor, Petkov a spus că PP va face tot posibilul pentru a eradica corupţia din ţară.
Pe 10 decembrie s-a semnat un acord privind coaliţia de guvernământ şi un altul privind componenţa noului guvern al ţării. Aceste patru partide politice au 134 de membri în parlament, ceea ce este suficient pentru a asigura o majoritate stabilă. La 11 decembrie 2021, preşedintele Rumen Radev l-a desemnat pe Petkov să formeze un nou guvern.

Kiril Petkov este căsătorit şi are trei fiice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite