Umoristul francez Dieudonné , plasat în arest preventiv pentru susţinerea terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IUmoristul francez Dieudonné acuzat că făcea apologia terorismului FOTO AFP
IUmoristul francez Dieudonné acuzat că făcea apologia terorismului FOTO AFP

Umoristul francez controversat Dieudonné  a fost plasat miercuri în arest preventiv de poliţia din Paris, în cadrul unei anchete privind susţinerea terorismului, în urma atentatelor de săptămâna trecută din Franţa, au anunţat surse judiciare, citate de AFP.

Justiţia franceză a deschis luni o anchetă după ce Dieudonne s-a declarat "Charlie Coulibaly", sintagmă creată prin alăturarea numelui revistei Charlie Hebdo şi al islamistului Amedy Coulibaly, care a ucis patru evrei la un magazin din Paris.

Într-o declaraţie pe Facebook, care ulterior a fost ştearsă, Dieudonné a precizat că a participat duminică la marşul de la Paris în memoria victimelor atacurilor, însă a ironizat manifestaţia, catalogând-o drept "o clipă magică asemănătoare cu Big Bang".

"Ştiţi ceva, în ceea ce mă priveşte, în seara asta mă simt Charlie Coulibaly", a adăugat el.

Adept al provocărilor, Dieudonné a fost deja condamnat de justiţia franceză pentru afirmaţii antisemite. În septembrie 2014, el a ironizat decapitarea jurnalistului american James Foley de către organizaţia fundamentalistă Stat Islamic. Autorităţile franceze au iniţiat şi atunci o anchetă privind "apologie făcută terorismului".

Într-o înregistrare video din 2010, umoristul a făcut apel la eliberarea lui Youssouf Fofana, condamnat pentru uciderea în Franţa a lui Ilan Halimi, un tânăr evreu sechestrat, torturat şi ucis în 2006. Cercetat pentru această înregistrare, el a fost eliberat la începutul lui februarie dar urmează să compară în apel joi în partea civilă a acestui dosar.

Dieudonné M'Bala M'Bala se află în vizorul guvernului de la sfârşitul lui 2013, iar justiţia a interzis mai multe dintre spectacolele sale.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri