Ultimii şase deţinuţi politici din Belarus, eliberaţi înainte de alegerile prezidenţiale din octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleksandr Lukaşenko a decis sâmbătă să elibereze şase opozanţi din închisoare, consideraţi drept ultimii deţinuţi politici din Belarus, o fostă republică sovietică autoritaristă în care sunt programate alegeri prezidenţiale în octombrie, relatează AFP online, citată de Mediafax.

Printre cei şase opozanţi eliberaţi se află şi Mikola Statkevitci, un fost candidat la preşedinţie, încarcerat din 2010, a precizat preşedinţia Belarusului sâmbătă.

„Pornind de la principiul umanismului, preşedintele Lukaşenko a luat decizia să-i graţieze şi elibereze" pe Mikola Statkevitci, Mikola Rubţev, Mikola Dedok, Igor Olinevici, Evgheni Vaskovici şi Artiom Prokopenko, a anunţat serviciul de presă al preşedinţiei într-un comunicat.

Lukaşenko este considerat de către numeroşi observatori şi apărători ai drepturilor omului un lider autoritarist şi cu prea puţin respect faţă de libertăţi.

Ultima sa realegere, cu aproape 80% din sufragii, în decembrie 2010, a fost marcată de o reprimare violentă a opoziţiei, care denunţa fraude.

Mikola Statkevitci, în vârstă de 58 de ani, ispăşea o pedeapsă de şase ani de închisoare într-un lagăr de muncă cu un regim sever. El şi-a petrecut aproape toată detenţia la izolare şi risca să-şi vadă pedeapsa prelungită, oficial din cauza încălcării regulilor de detenţie.

Recunoscut drept un prizonier de conştiinţă de către Amnesty International (AI), el a fost condamnat în mai 2011 pentru „organizare de tulburări în masă ale ordinii publice“, în urma unei manifestaţii a opoziţiei, la sfârşitul lui 2010, împotriva realegerii controversate a lui Aleksandr Lukaşenko. În acest scrutin, Mikola Statkevitci ar fi obţinut 1% din voturile exprimate.

„Voi continua să fac ceea ce am făcut şi mai înainte, şi anume să muncesc pentru un Belarus liber“, a declarat Statkevici în momentul sosirii la Minsk, unde aproximativ 200 de persoane l-au întâmpinat cu mesajul „eroul“.

Într-un comunicat, Uniunea Europeană a salutat decizia preşedintelui Lukaşenko, care reprezintă „un progres important în eforturile de ameliorare a relaţiilor dintre UE şi Belarus“.

La rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a salutat „un pas important în direcţia bună“.

În schimb, Mikola Statkevici pune eliberarea sa pe seama faptului că „dictatura nu mai are bani“ şi vrea să îşi ofere „legitimitate“ înainte de alegerile prezidenţiale din octombrie.

Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere încă din 1994, va candida pentru al cincilea mandat de preşedinte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite