UE trebuie să facă o alegere care va afecta cursul războiului din Ucraina în lunile următoare

0
Publicat:

Victoria pe câmpul de luptă nu este suficientă pentru Ucraina, pentru că Kievul are nevoie ca economia țării să rămână pe linia de plutire. Dacă exporturile continuă să scadă, Kievul își poate pierde capacitatea de a finanța operațiuni militare și de a-și susține populația. Astfel, menținerea fluxului de exporturi agricole este vitală.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Ucraina are potențial, pentru că poate imita statele din Europa Centrală și poate deveni o altă Polonia. Cu toate acestea, pentru aceasta va avea nevoie de ajutorul Uniunii Europene. Decizia UE din 2022 de a accepta cererea de aderare a Ucrainei a fost primul și corect pas în această direcție, potrivit Forbes.

„Produsele agricole ucrainene reprezintă doar 2% din consumul total în UE”, a declarat Peter Bayer, membru al Bundestag-ului german, într-un interviu exclusiv pentru Forbes.

Forbes a mai obținut o scrisoare de la Dmitro Oliinik, președintele consiliului de administrație al Federației Angajatorilor din Ucraina, care reprezintă peste 8.000 de întreprinderi care asigură 70% din PIB-ul țării, către Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. În scrisoare, el notează că Ucraina se luptă deja cu sărăcia: anul trecut, aproximativ 24,2% din populație trăia sub pragul sărăciei. Dacă imaginea economică din Ucraina se deteriorează și mai mult, ar putea începe o criză a refugiaților, care va tensiona bugetele UE. Într-un astfel de scenariu, acest lucru ar putea însemna o reducere a subvențiilor pentru fermierii europeni, care le-ar putea afecta buzunarele mai rău decât o concesiune de 2% a cotei de piață.

Când UE a liberalizat barierele comerciale pentru exporturile agricole ucrainene, creând rute care să permită Ucrainei să continue să exporte mărfuri pe piața europeană în condițiile în care „agresiunea” rusă limitează accesul pe alte piețe, tensiunile în relațiile Ucrainei cu vecinii săi din vest, în special Polonia, au crescut. În multe privințe, această nemulțumire a venit de la bază: fermierii polonezi au susținut că cerealele ucrainene mai ieftine le reduc profiturile.

„Polonia și alți aliați NATO trebuie să investigheze și să contracareze implicarea Rusiei în stimularea tulburărilor la granițele de vest ale Ucrainei. Există motive de îngrijorare, deoarece există dovezi că reprezentanții ruși au profitat de tulburările recente și au participat la unele proteste agricole”, notează publicația.

În această lună, Parlamentul European va decide dacă va continua liberul schimb cu Ucraina pentru încă un an sau dacă îl suspendă și îl limitează la termenii acordului DFTA, care a fost semnat în 2017 și prevede o serie de restricții și cote comerciale pentru importurile Ucrainei în UE. Dacă Parlamentul European a fost de acord cu liberalizarea comerțului în 2022 și 2023, anul acesta s-a dovedit a fi o sarcină mai dificilă din cauza poziției Poloniei și Franței.

Influența acestor două țări a contribuit la adoptarea de către Comisia Europeană a unui proiect de regulament care include „sprijin comercial pentru Ucraina cu garanții pentru fermierii din UE”, care să permită condiții în care Comisia poate limita importurile de alimente din Ucraina. Dacă Polonia și Franța decid să amâne votul în UE, există riscul ca proiectul să nu fie adoptat la timp.

„Cu toate acestea, UE face acum o alegere care, fără îndoială, va afecta cursul războiului în lunile următoare. Limitarea liberalizării comerțului cu Ucraina va dăuna rămășițelor economiei sale paralizate, care depinde în mare măsură de exporturile agricole", scrie Forbes.

Exporturile către UE reprezintă aproape două treimi din totalul exporturilor Ucrainei și, prin urmare, asigură o parte uriașă din veniturile sale de rezervă. Prin urmare, dacă UE înțelege importanța menținerii stabilității statului ucrainean, ar trebui să permită țării să-și continue furnizarea de bunuri, inclusiv produse alimentare și, în cele din urmă, să admită Ucraina pe piața unică a UE.

După cum notează publicația, reducerea economiei țării, care se confruntă cu dificultăți, va duce doar la pedepsirea ucrainenilor de rând, dintre care aproximativ 14% lucrează în agricultură. De asemenea, ar dăuna obiectivelor strategice ale Europei de a refuza victoria Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite