UE extinde reformele pentru a obţine mai multă transparenţă în afacerile corporaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerile fiscale ale marilor companii din Europa urmează să fie supuse unui control sporit, în timp ce UE se grăbeşte să introducă o nouă lege care ar putea obliga corporaţiile să facă publice informaţiile privind profiturile încasate şi impozitele plătite.

Uniunea Europeană intenţionează să extindă reformele de obţinere a transparenţei privind rezultatele financiare ale băncilor şi firmelor private. Noua lege apare în contextul unei instabilităţi politice care a generat mai multe acuzaţii de evaziune fiscală, practicată de giganţi precum Apple, Google şi Starbucks.

Legea ar putea avea consecinţe importante pentru multinaţionalele din Europa, în condiţiile în care majoritatea firmelor nu fac publice informaţii legate de profiturile, veniturile şi personalul din fiecare ţară. 

De asemenea, legea ar putea exercita o presiune mai mare asupra ţărilor care favorizează evaziunea fiscală prin impozitare redusă, cum ar fi Irlanda şi Luxemburg, informează CNBC.

„Este nevoie ca marile companii precum Apple, Google, Amazon – despre care s-a vorbit mult în ultima perioadă – dar nu numai acestea – să fie obligate să raporteze cât plătesc pentru impozite, cui şi unde plătesc această taxă”, a declarat Michel Barnier, comisar european pentru Piaţa Internă şi Servicii, pentru „Financial Times”.

Legea ar putea fi adoptată în acestă vară. Problema paradisurilor fiscale a fost pe agenda summitului de miercuri de la Bruxelles, dar şi a summitului G8 din iunie. 

Apple a fost acuzată recent de o comisie din Senatul american că a evitat plata a 44 de miliarde de dolari prin folosirea unui număr de cinci subsidiare irlandeze care nu au declarat rezidenţă nicăieri. Google este şi ea acuzată în Marea Britanie pentru că obţine venituri în acest stat dar contractele se semnează cu o entitate din Irlanda.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite