The Guardian: 18,5 trilioane de dolari sunt ascunşi în paradisuri fiscale, din care o treime în teritorii britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic David Cameron a scris autorităţilor din zece teritorii ale Regatului să ia măsuri pentru combaterea evaziunii
Premierul britanic David Cameron a scris autorităţilor din zece teritorii ale Regatului să ia măsuri pentru combaterea evaziunii

Aproape 18,500 trilioane de dolari sunt deţinuţi în paradisuri fiscale, din care o treime în teritorii britanice, scrie The Guardian, care citează estimările organizaţiei de caritate Oxfam.

Aceasta cere premierului David Cameron să treacă de la vorbe la fapte şi să ia măsuri dure împotriva paradisurilor fiscale care au legături cu Marea Britanie.

"Aceste date pun Marea Britanie în centrul unui sistem fiscal global care este o trădare uriaşă pentru oamenii care se luptă să supravieţuiască şi plasează guvernul de partea celor puţini, privilegiaţi. Dacă vor să treacă de partea corectă a acestei discuţii, este momentul să acţioneze", a declarat Emma Seery, director pentru Finanţe şi Servicii Publice la Oxfam.

Oxfam cere premierului britanic să susţină încheierea unui acord internaţional care să pună capăt secretomaniei şi să permită ţărilor în dezvoltare să recupereze sume de ordinul sutelor de miliarde de dolari.

În cazul unei18.500 de miliarde de dolari ar aduce autorităţilor fiscale din întreaga lume venituri de 156 miliarde de dolari, în timp ce suma necesară pentru asigurarea unui venit de 1,25 de dolari pe zi fiecărei persoane la nivel global ar fi de 66 de miliarde de dolari.

Lista ruşinii

Premierul britanic a scris autorităţilor din insulele Cayman şi alte nouă teritorii britanice să ia măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Sunt vizate Insulele Cayman, Bermuda, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Anguilla, Montserrat, Insulele Turks şi Caicos, Jersey, Guernsey şi Insula Man.

Planeta off-shore

Problema paradisurilor fiscale este pe agenda summitului de azi de la Bruxelles dar şi a summitului G8 din iunie. 

Miza summitului început azi este convingerea Austriei şi Luxemburgului să accepte un acord privind schimbul automat de informaţii în domeniul bancar. Cele două state, însă, vor şi instituirea unor reguli suplimentare cu state terţe, precum Elveţia.

Apple a fost acuzată ieri de o comisie din Senatul american că a evitat plata a 44 de miliarde de dolari prin folosirea unui număr de cinci subsidiare irlandeze care nu au declarat rezidenţă nicăieri. Google este şi ea acuzată în Marea Britanie pentru că obţine venituri în acest stat dar contractele se semnează cu o entitate din Irlanda.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite