UE acordă un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru instruirea militarilor ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a anunţat marţi un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea militarilor ucraineni, majorând bugetul total al acestei misiuni la 255 de milioane de euro, informează AFP, citată de Agerpres.

Soldați ucraineni în Bahmut, Donețk FOTO Profimedia
Soldați ucraineni în Bahmut, Donețk FOTO Profimedia

Circa 34.000 de soldaţi ucraineni au putut beneficia deja de această misiune de formare, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell la finalul unei întrevederi, la Bruxelles, cu ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba.

În total, UE a consacrat deja 27 de miliarde de euro sprijinului militar pentru Ucraina, însă "trebuie făcut mai mult şi mai repede", a insistat Borrell.

Uniunea Europeană se confruntă în schimb cu multe dificultăţi în a debloca noi finanţări pentru a ajuta Ucraina în război.

O anvelopă de 20 de miliarde de euro pentru patru ani propusă de Borrell este blocată de reticenţele unor ţări europene de a plăti mai mult, la fel ca o alta de 50 de miliarde de euro menită să consolideze sprijinul european pentru Ucraina.

"Trebuie să continuăm să lucrăm din greu pentru a mobiliza capacităţile europene menite să se opună tentativelor Rusiei de a distruge Ucraina, de a distruge Europa", a declarat la rândul său Kuleba.

Uniunea Europeană a pregătit un proiect care să ofere Ucrainei garanții de securitate pe termen lung, printre care un mecanism de sprijin militar, un cadru de instruire a armatei și asistență în dezvoltarea industriei de apărare.

Proiectul de document, consultat de Blooembrg, va fi discutat luna viitoare de către liderii de stat din UE.

Statele UE au cerut Comisiei Europene să diminueze cu 20% suma cerută pentru suplimentarea bugetului multianual 

Statele UE au cerut Comisiei Europene să reducă cel puţin 20%, respectiv circa 13 miliarde de euro, din propunerea sa de creştere a bugetului multianual al blocului comunitar, au declarat marţi pentru Politico.eu diplomaţi europeni, relatează Agerpres.

În luna iunie, Comisia Europeană le-a cerut statelor UE o contribuţie suplimentară de 66 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar pentru perioada 2021-2027, din care 17 de miliarde în contul ajutorului financiar direct oferit Ucrainei - plus 33 de miliarde de euro ca ajutor separat pentru Kiev sub formă de credite -, restul sumei până la cele 66 de miliarde fiind solicitată pentru acoperirea dobânzilor în creştere pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migraţiei, investiţiile în energii verzi şi acoperirea costurilor de funcţionare mărite ale instituţiilor de la Bruxelles.

Dar statele membre în general nu agreează această creştere a contribuţiilor cu sumele cerute de Comisie şi consideră că aceasta din urmă ar trebui să diminueze cel puţin cu 20% nivelul solicitat, afirmă diplomaţi care s-au exprimat cu condiţia anonimatului.

"Poţi cere unui grup de state membre (contributoare nete) să facă un sacrificiu, în timp ce un alt grup culege beneficiile (...), ceea ce subminează sensul corectitudinii şi solidarităţii în UE", spune unul dintre diplomaţii citaţi.

Însă cel puţin în privinţa Ucrainei luarea unei decizii se impune rapid, altfel această ţară aflată în război cu Rusia riscă să intre în colaps. Ministrul ucrainean de finanţe Serhii Marcenko a declarat că Ucraina are nevoie încă de la începutul anului viitor de un ajutor financiar de 29 de miliarde de dolari, iar proiecţia bugetară a Kievului pentru tot anul 2024 indică un deficit de circa 43,58 de miliarde de dolari.

În timp ce statele UE, cu excepţia Ungariei, sunt de acord să continue susţinerea financiară a Ucrainei, mai multe dintre ele sunt reticente să-şi suplimenteze contribuţiile bugetare în alte scopuri.

Unele ţări est-europene şi cele din Nord, în frunte cu Germania, doresc ca Bruxellesul să-şi finanţeze noile priorităţi prin economii la alte capitole de cheltuieli, în timp ce statele din Sud agreează propunerea Comisiei.

Totuşi, majoritatea capitalelor europene sunt de acord că executivul comunitar trebuie să diminueze suma cerută pentru suplimentare bugetului multianual şi să identifice surse de economii în bugetul convenit în 2021, notează Politico.eu.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite