UE a prezentat un plan pentru creşterea producţiei de vaccinuri anti-COVID, fără suspendarea brevetelor cerută de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE consideră că suspendarea brevetelor nu va spori producţia de vaccinuri anti-COVID. FOTO: Arhivă
UE consideră că suspendarea brevetelor nu va spori producţia de vaccinuri anti-COVID. FOTO: Arhivă

Uniunea Europeană a prezentat, vineri, Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) un plan prin care să fie crescută producţia şi distribuţia de vaccinuri anti-COVID-19, în special pentru ţările în curs de dezvoltare. Planul Uniunii nu ia în calcul suspendarea brevetelor pentru vaccinurile împotriva COVID-19, care să uşureze împărţirea acestora, propusă de Statele Unite.

Multe ţări în curs de dezvoltare, printre care India şi Africa de Sud, consideră că accesul la vaccinuri reprezintă o „inechitate uluitoare”. Astfel, Comisia Europeană a prezentat vineri un plan conceput să sporească accesul la vaccinul împotriva COVID-19. 

După ce SUA a propus suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID, pentru a spori producţia acestora, astfel încât ţările să aibă acces facil la el şi pandemia să fie combătută mai rapid, UE susţine contrariul, spunând că suspendarea brevetelor nu ar spori producţia. Astfel, Uniunea a prezentat un plan alternativ, în trei părţi. 

În primul rând, Uniunea Europeană propune ca restricţiile la export să fie reduse la minimum. În al doilea rând, UE ar încuraja dezvoltatorii de vaccinuri să încheie acorduri cu producătorii din ţările în curs de dezvoltare şi să promită creşterea rezervelor către ţările vulnerabile. În al treilea rând, planul UE subliniază că OMC are deja reguli care permit ţărilor să acorde licenţe producătorilor chiar şi fără consimţământul titularului brevetului, deşi aceştia ar primi în continuare compensaţii financiare, relatează Digi24.

Un oficial al Comisiei a declarat pentru Reuters că propunerea vizează eliminarea ambiguităţii, spunând că pandemia înseamnă „licenţe obligatorii” care ar putea fi acordate fără a fi nevoie să se negocieze mai întâi cu deţinătorii de brevete. Compensaţia ar putea fi redusă la minimum pentru a asigura preţuri accesibile.

Grupul medical Medecins Sans Frontieres consideră că propunerea UE va duce doar la o acţiune voluntară a companiilor, nu spre o soluţia concretă pe care o va oferi o derogare.

Administraţia Biden vrea suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid. Washingtonul susţine că vrea respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar consideră că acum este nevoie de orice măsură pentru a combate pandemia. 100 de ţări au făcut presiuni pentru suspendarea brevetelor.

Luna trecută, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a declarat că este deschis ideii de renunţare la drepturile de proprietate intelectuală, însă acest lucru nu va rezolva problemele.

Nu în ultimul rând, cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat opoziţia faţă de propunerea administraţiei Biden de a suspenda drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile Covid-19, afirmând că ar avea „consecinţe grave” pentru producţia de vaccinuri la nivel mondial.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite