Realitatea contrazice propaganda Moscovei: Haos în prima linie a rușilor în Herson în timp ce luptele continuă în Belgorod

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele armate ale Rusiei sunt acuzate deopotrivă că acționează haotic în zona inundată pe malul stâng al fluviului Nipru și că nu sunt capabile să asigure protecția în interiorul țării.

Soldați ruși FOTO Arhivă
Soldați ruși FOTO Arhivă

Vladimir Saldo, un colaborator al Kremlinului numit la conducerea părții din regiunea Herson aflate sub ocupație rusească, s-a filmat în fața primăriei din Nova Kahovka în tentativa de a proiecta o senzație de calm după distrugerea parțială a barajului din apropierea orașului.

„Tocmai am condus pe străzi. Oamenii lucrează, benzinăriile și unele magazine sunt deschise”, susține el în contrast cu cadrul dezolant din spatele său.

O realitate sinistră 

Apa se ridică până aproape de primul etaj al primăriei, iar orașul pare „mort”, nu „viu”, așa cum dă asigurări oficialul pro-rus.

Zeci de oameni sunt dați dispăruți în zona inundată pe malul stâng din regiunea Herson al fluviului Nipru, unde se află poziționate trupele rusești, în timp ce numeroși sinistrați sunt fie blocați în apartamente, fie pe acoperișuri și imploră după ajutor, relatează un corespondent al „The Guardian”. În pofida calamității, trupele rusești blochează accesul spre localitățile mai sigure din zonă prin instalarea unor noi puncte de control.

Inundații în satul Krînkî, situat pe malul stâng FOTO EPA-EFE
Inundații în satul Krînkî, situat pe malul stâng FOTO EPA-EFE

„Suntem lăsați să ne descurcăm singuri, nu există o evacuare organizată”, mărturisește Gleb, un bărbat din Nova Kahova care căuta modalități să părăsească orașul.

Potrivit șefului oficial al întregii regiuni Herson, Oleksandr Prokudin, apele acopereau joi dimineață circa 600 de kilometri pătrați, din care 32% pe malul drept și 68% pe malul stâng.

Zelenski, critic la adresa Crucii Roșii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat într-o zonă sinistrată de pe malul drept și a evocat o situație „catastrofală”.

„Sunt multe probleme importante: situația operațională din regiune care s-a dezvoltat ca urmare a dezastrului, evacuarea populației din zone potențiale inundabile, lichidarea situației de urgență cauzată de explozia barajului, susținerea vieții în teritoriile inundate. De asemenea, perspectivele restabilirii ecosistemului regiunii și situația militară operațională în zona dezastrului provocat de om”, a precizat Zelenski, care a condus o ședință de coordonare.

Volodimir Zelenski (în centrul imaginii) în zona sinistrată din Herson FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski (în centrul imaginii) în zona sinistrată din Herson FOTO EPA-EFE

Șeful statului ucrainean a denunțat totodată un eșec al Crucii Roșii și al ONU de a ajuta sinistrații, mai ales pe cei de pe malul stâng.

„Situaţia din partea ocupată a regiunii Herson este cu adevărat catastrofală. Ocupanţii i-au abandonat pur şi simplu pe oameni în aceste condiţii groaznice. Fără salvare, fără apă, pe acoperişuri în aşezările inundate. Şi aceasta este o altă crimă deliberată a Rusiei: după ce statul terorist a provocat un dezastru, maximizează daunele produse”, a declarat Volodimir Zelenski.

Moscova pare depășită de situație

În timp ce soldații ucraineni explorează terenul pentru lansarea contraofensivei, militarii rușii aflați în primele linii ale frontului dau impresia de dezorganizare. Dacă Moscova într-adevăr este vinovată de distrugerea barajului Kahovka, așa cum mulți bănuiesc, atunci nu se poate vorbi decât de un act de disperare supremă pe care Kievul l-a comparat deja cu o „bombă ecologică de distrugere în masă”, notează „The Guardian”.

Evacuări în Herson FOTO EPA-EFE
Evacuări în Herson FOTO EPA-EFE

Cu câteva săptămâni înainte de dezlănțuirea apelor pe cursurile inferioare ale Niprului, s-au constatat diverse situații care sugerează că armata rusă pare să fie vulnerabilă pe mai multe porțiuni ale liniei frontului. În plus, pare depășită de situație și în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, unde a abandonat efectiv localități în fața raidurilor conduse de insurgenți ruși anti-Kremlin susținuți de ucraineni.

Șebekino, care număra aproximativ 45.000 de locuitori până acum câteva săptămâni, s-a golit pe măsură ce a devenit un oraș de primă linie.

„Orașul este pustiu”, spune Oleg, un voluntar, potrivit căruia nu există nici măcar soldați ruși acolo.

Serghei Apanasenko, un localnic implicat în evacuări, minimizează rolul pretins de autorități în ajutorarea civililor expuși luptelor.

„Situația este gravă. Există sentimentul că oamenii sunt uitați și că autoritățile nu ajută la evacuări. Trebuie să facem totul singuri”, explică el pentru „The Guardian”.

„Am renunțat la tot”, afirmă la rândul ei Olga, refugiată într-un adăpost temporar după 40 de ani petrecuți în Șebekino. „Simțim că nimeni nu ne protejează”, adaugă ea.

Garda Națională, arătată cu degetul în Belgorod

Corpul Voluntarilor Ruși, care conduce insurgența din Belgorod alături de Legiunea de Eliberare a Rusiei, susține că a capturat satul Novaia Tavoljanka, unul dintre cele mai mari din regiune. Guvernatorul Veaceslav Gladkov a recunoscut luni că trupele ruse „nu pot ajunge în sat”.

Din multe puncte de vedere, zona de frontieră pare în mare parte neprotejată, constată „The Guardian”.

Insurgenți din Belgorod FOTO EPA-EFE
Insurgenți din Belgorod FOTO EPA-EFE

Garda Națională a Rusiei are circa 300.000 de membri, dar pare că niciunul în Belgorod. „Este o mare întrebare: de ce Garda Națională nu e peste tot? Ori treaba ei este să protejeze zonele de frontieră și nu se știe clar de ce nu e acolo”, comentează Dara Massicot, cercetătoare la RAND specializată în strategia militată rusă.

În opinia ei, Moscova va ajunge într-o situație jenantă dacă va fi nevoită să trimită armata pentru a îndeplini sarcinile Gărzii Naționale.

Reporterii aflați în Șebekino prezintă situația de acolo ca fiind similară cu cea din orașele ocupate de ruși în prima linie a frontului din Ucraina.

„Este foarte neobișnuit să te protejezi cu o jachetă și o cască în interiorul Rusiei”, recunoaște Mariana Naumova, o jurnalistă pro-Kremlin care a vizitat Șebekino în această săptămână.

Însă propagandiștii care dau tonul la Moscova le transmit rușilor că totul este sub control, așa cum susține și Ministerul Apărării condus de Serghei Șoigu. Șefa postului de televiziune RT, Margarita Simonian, desconsideră evenimentele tulburi din Belgorod, evocând o situație de „atacuri informaționale” menite să semene panică.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite