Ucrainenii mizează pe atacuri îndrăznețe pentru alungarea rușilor din Crimeea

0
Publicat:

Forțele speciale ale Ucrainei recurg la raiduri îndrăznețe și tactici de distragere a atenției în încercarea de a elibera Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014.

Crimeea FOTO Arhivă
Crimeea FOTO Arhivă

În toiul unei nopți de la începutul acestei luni, câteva scutere acvatice au traversat cu rapiditate Marea Neagră urmărite de sus cu o dronă echipată cu cameră infraroșu. Au încetinit pe măsura apropierii de țărm, pentru a nu fi detectate, după care s-au grăbit spre uscat. „Crimeea va fi a Ucrainei”, a declarat unul dintre bărbații care au debarcat la mal.

Bărbatul respectiv este un soldat cu numele de cod „Muzîkant” („Muzicianul”), inspirat din faptul că a fost angajat ca violonist înainte de a se alătura forțelor armate ale Ucrainei după lansarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Operațiuni de infiltrare și lovituri chirurgicale

Fostul violonist este responsabil acum de un echipaj din Batalionul „Bratsvo” („Frăția”), care, împreună cu alte unități speciale, efectuează operațiuni de infiltrare în Crimeea.

„Eram atât de plin de adrenalină” în timpul operațiunii de la începutul acestei luni, mărturisește „Muzîkant” într-un dialog cu CNN, susținând că nu a știut locul desfășurării. „Am aflat că am fost în Crimeea abia după ce ne-am întors la bază. Mi-am dat seama că am îndeplinit o sarcină colosală”, afirmă el.

Forțe speciale ucrainene debarcând în Crimeea Captură YouTube
Forțe speciale ucrainene debarcând în Crimeea Captură YouTube

„Muzîkant” și alți nouă camarazi de arme au reușit să se infiltreze în cea mai întărită fortăreață a Rusiei din teritoriile ocupate în Ucraina. Data și ora exactă a atacului nu au fost dezvăluite și nici numărul total al soldaților implicați.

Obiectivul nu a fost doar distrugerea unor echipamente militare instalate de ocupanții ruși pe țărm, ci și transmiterea unui mesaj de rezistență cetățenilor ucraineni.

„Am făcut-o pentru ca oamenii din Ucraina și din Crimeea ocupată să nu-și piardă tăria și să păstreze încrederea în reîntoarcerea Crimeei la Ucraina”, spune „Muzîkant”, potrivit căruia planificarea a durat timp de câteva luni.

Crimeea, primul teritoriu anexat de Rusia din Ucraina, este deopotrivă un simbol al ambițiilor imperialiste ale lui Vladimir Putin și un centru logistic vital pentru efortul de război al Kremlinului. Însă ocupația rusă nu mai este în siguranță acolo.

Infiltrarea recentă face parte din atacurile repetate duse de un an încoace de ucraineni în vederea recuperării peninsulei. În septembrie, ucrainenii au lovit puternic cu rachete Storm Shadow cartierul general al Flotei Ruse de la Marea Neagră, determinând adversarul să-și mute navele de război. Anterior, forțele armate ale Ucrainei au lovit de mai multe ori podul de peste Strâmtoarea Kerci și baza aeriană Sakî, de unde rușii își lansează avioanele militare.

Moscova a numit aceste atacuri „acte de terorism” și a promis represalii, dar ucrainenii nu s-au lăsat descurajați. Miercuri, au lovit din nou, aruncând în aer depozite de muniții de lângă Sevastopol.

Podul Kerci, o povară pentru Putin

Dmitro Horcinski, co-fondator al unității „Bratstvo” și unul dintre planificatorii operațiunilor de infiltrare, spune că destabilizarea ocupației ruse din Crimeea este extrem de importantă pentru contraofensiva lansată de ucraineni acum patru luni.

„Crimeea este o bază militară pe care (Rusia, n. red.) o consideră încă bine apărată. Așadar, este vital pentru noi” să o atacăm, a explicat el.

Axă importantă pentru aprovizionarea armatei ruse, Podul Kerci ar fi fost reparat mai repede decât s-a prevăzut după atacul din 17 iulie. Cel puțin acest lucru afirmă vicepremierul rus Marat Husnullin.

Însă, potrivit serviciilor secrete britanice, podul nu este utilizat la capacitate maximă din cauza unor proceduri de securitate. Ba chiar, spune Londra, a devenit „aproape sigur o povară semnificativă de securitate” din cauza faptului că „necesită protecție din mai multe domenii”, depinzând mai ales de sisteme de apărare care în alte condiții ar fi desfășurate în altă parte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite