Ucrainenii au expus la Praga piese de artilerie rusă capturate în timpul războiului FOTO

0
0
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

O expoziţie cu piese de artilerie rusă capturate de ucraineni a avut loc la Praga, capitala Cehiei, luni, 11 iulie, pentru a arăta cât de important este sprijinul Occidentului în acest război.

Expoziţia de trofee de război a inclus un tanc T-90 avariat, sistemul de apărare antiaeriană Buk şi obuzierul Msta, care au putut fi privite pe Câmpia Letna.

„Această expoziţie demonstrează cât de vital este pentru noi sprijinul din partea ţărilor partenere”, a declarat ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Denys Monastyrsky, pentru BBC, după lansarea expoziţiei.

Expoziţia prezintă şi rachete şi obuze dezamorsate care au atacat oraşele ucrainene de la începutul războiului.

„Cu această expoziţie sperăm să arătăm încă o dată ororile războiului pe care agresiunea Rusiei le-a adus Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei ucrainene, Tetiana Okopna, pentru Televiziunea Cehă. „Dar vrem să arătăm şi modul în care sunt folosite armele cehe", a continuat ea, adăugând că o expoziţie similară este şi în Varşovia, iar altele vor fi organizate în Germania şi Ţările de Jos.

GALERIE FOTO

După izbucnirea războiului, ambasada Ucrainei a colaborat cu ministerul ceh al apărării şi au lansat o campanie de finanţare participativă pentru a cumpăra arme pentru armata ucraineană. S-au strâns peste 50 de milioane de euro (42 de milioane de lire sterline).

Cehia a fost prima ţară care a trimis tancuri în Ucraina: tancuri de luptă T-72 din rezervele active ale Armatei Cehe, dar şi elicoptere Mi-24. Cu toate acestea, nu a fost dezvăluită valoarea ajutorului strategic pe care Cehia l-a oferit Ucrainei. 

Comisarul european Ylva Johansson a spus că sprijinul poporului ceh pentru refugiaţii ucraineni este un exemplu pentru restul Europei.

„Mă înclin în faţa incredibilei solidarităţi pe care cehii au arătat-o ​​refugiaţilor ucraineni. Ceea ce aţi făcut nu numai aici, la Praga, ci în toată ţara, este un exemplu pentru Europa", a adăugat ea.

În timp ce sprijinul pentru Ucraina rămâne ridicat, mai mulţi cehi  îşi fac griji cu privire la efectul secundar al creşterii preţurilor la energie şi alimente cauzate parţial de conflict. Există temeri că oamenii, atât aici, în Republica Cehă, cât şi în toată Europa, îşi vor pierde treptat interesul pentru război.

„Nu ne este teamă că Europa îşi va pierde interesul pentru noi. Ne temem că şi mai mulţi oameni vor muri din cauza crimelor comise de soldaţii ruşi, a loviturilor cu rachete, a exploziilor de mine, a caselor prăbuşite sau a lipsei de hrană. Dacă lumea aspiră la dezvoltare durabilă şi pace, trebuie să elimine cauza problemelor - agresiunea rusă. ”, a declarat ministrul de Interne ucrainean pentru BBC.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite