Ucraina se teme de „Al Treilea Război Mondial“, în timp ce Rusia trimite şi mai multe trupe în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atac de artilerie al separatiştilor din Ucraina
Atac de artilerie al separatiştilor din Ucraina

Autorităţile militare din Ucraina consideră că numărul soldaţilor ruşi din ţară şi de la graniţă a crescut la mai mult de 50.000. Astfel există temeri de o escaladare a conflictului ce răvăşeşte zonele estice ale Ucrainei, notează „Independent“.

Aproximativ 9.000 de militari ai Federaţiei Ruse se pare că şi-ar avea baza în Ucraina, potrivit unor rapoarte ale Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al ţării. Restul trupelor ruseşti ar fi postate în regiunea învecinată din Rusia, Rostov, acolo unde s-ar afla şi unităţi mecanizate de asalt şi sisteme de comandă. 

Tancuri ruseşti T-90A, văzute în Lugansk

Toate aceste efective s-ar adăuga celor 33.400 de „formaţiuni înarmate ilegal“, adică soldaţi separatişti susţinuţi de Rusia de pe teritoriul ucrainean, care deţin 400 de tancuri şi aproape 2.000 de transportoare blindate.

Activiştii au dat publicităţii imagini cu noi arme ruseşti, văzute în estul Ucrainei. Tancurile noi T-90A au fost văzute lângă Lugans, astfel existând şi mai multe dovezi ale faptului că Moscova se află în spatele violenţelor din estul Ucrainei, notează Ukraine Today.

Tanc rusesc T-90A vazut in Lugansk FOTO facebook.com/EuroMaydan

Tanc rusesc T-90A văzut în Lugansk FOTO facebook.com/EuroMaydan

Oficialii occidentali sunt îngrijoraţi de încălcările armistiţiului încheiat la Minsk, în februarie, mai ales prin numărul atacurilor din est din ultimele zile. Miercuri seară s-a reînceput lansarea rachetelor Grad, zeci de asemenea atacuri fiind înregistrate până sâmbătă dimineaţă, notează „The Independent“.

Rachete Grad în zone rezidenţiale

Separatiştii din estul Ucrainei se pare că ar fi tras joi noapte cu rachete Grad în zonele rezidenţiale din Oitne, Avdiivka şi Starohnativka. Până vineri dimineaţă, secretarul Consiliului de securitate ucrainean, Alexander Turcinov, a declarat că Ucraina ar putea fi forţată să declare legea marţială şi să recurgă la o mobilizare completă. 

„Forţele armate ucrainene sunt gata nu doar să respingă atacuri, dar, dacă este necesar, să contracareze forţele inamice“, a declarat Turcinov.

Încălcări repetate ale armistiţiului de la Minsk

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că agenţii săi continuă să înregistreze încălcări ale armistiţiului, inclusiv folosirea armamentului greu, a tancurilor şi a armelor de calibru mai mic. OSCE a explicat că mare parte a violenţelor au loc în zone rezidenţiale, unde poziţiile militare continuă să pericliteze viaţa civililor.

Kiev înţelege că dacă procesul început la Minsk este oprit, acest lucru înseamnă război... nu doar în Donbass, dar un război mare“, spune şi trimisul separatiştilor Dernis Puşilin care acuză forţele ucrainene că încalcă acordul prin angajarea în „provocări“ militare.

Aproape 7.000 de oameni au murit în conflictul din estul Ucrainei, încă de la începerea lui în aprilie anul trecut, şi aproximativ un milion de persoane au fugit din zonele de război.

Comandantul celei de-a 93-a Brigăzi Mecanizate ucrainene, care a solicitat să îi fie păstrat anonimatul pentru a-şi proteja familia, spune că ţara sa este bine apărată acum şi că ar putea respinge orice atac. Totuşi, el a fost foarte categoric cu privire la eventualele consecinţe dacă forţele ruseşti şi separatiştii din est vor încerca să invadeze şi mai mult Ucraina: „rezultatul ar putea fi Al Treilea Război Mondial“, spune el.

Un nou comandant rus al forţelor rebele

General-colonelul Aleksandr Lenţov din Rusia, care a fost la conducerea Centrului pentru Controlul Armistiţiului în Donabass, creat de ruşi şi ucraineni, ar coordona acum operaţiunile rebele, a declarat secretarul de presă al Armatei ucrainene pentru Ukrainska Pravda.

Lenţov este comandantul executiv al forţelor terestre ruseşti. „Lenţov a părsit Centrul în primăvară şi ştie poziţia trupelor ucrainene. Acum el coordonează acţiunile rebelilor, în timp ce este «în vacanţ㻓, a declarat oficialul. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, baza sa se află în Doneţk.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite