Ucraina se pregătește să preia flota de avioane F-16 a Țărilor de Jos: Anunțul făcut de premierul Mark Rutte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Țările de Jos şi Danemarca vor livra Ucrainei avioane de luptă F-16 odată ce vor fi îndeplinite condiţiile de transfer, a dat asigurări duminică premierul olandez Mark Rutte cu prilejul unei vizite a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la baza aeriană de lângă Eindhoven.

Zelenski (stânga), primit de Rutte la baza aeriană Eindhoven FOTO EPA-EFE
Zelenski (stânga), primit de Rutte la baza aeriană Eindhoven FOTO EPA-EFE

Este vorba de primul angajament real de a furniza avioane F-16 Ucrainei, angajament care vine la câteva zile după unda verde dată de Statele Unite, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Rutte nu a precizat numărul avioanelor de luptă F-16 care ar putea fi furnizate Ucrainei, dar a reiterat o condiție de îndeplinit de către Ucraina, și anume ca piloţii să fie foarte bine antrenaţi şi să aibă infrastructura pregătită. Premierul olandez a mai anunţat că antrenamentele vor începe luna viitoare.

Țările de Jos au în prezent 42 de avioane F-16, 24 fiind operaţionale, dar în plan de eliminare până la jumătatea anului 2024, iar altele 18 fiind scoase la vânzare.

„Țările de Jos şi Danemarca să angajează să transfere F-16 Ucrainei odată ce condiţiile unui astfel de transfer vor fi fost îndeplinite”, a insistat Rutte, care l-a însoţit pe Zelenski la baza aeriană de lângă Eindhoven.

Ministerul danez de Externe a confirmat că va transfera împreună cu Olanda avioane F-16 către Ucraina atunci când condiţiile vor fi îndeplinite.

„Am fost de acord să transferăm avioane F-16 (...) Forţelor Aeriene Ucrainene în cooperare strânsă cu Statele Unite şi cu alţi parteneri, atunci când condiţiile unui astfel de transfer vor fi îndeplinite. Condiţiile includ, dar nu sunt limitate la aceasta, ca personalul ucrainean să fie selectat, testat şi antrenat cu succes, dar şi (să existe) autorizările, infrastructura şi logistica necesare”, a transmis MAE danez.

Zelenski a salutat o decizie „istorică” şi a declarat la rândul său că un acord cu privire la numărul de avioane F-16 pe care Ucraina le va primi va fi luat după antrenarea piloţilor şi inginerilor ucraineni.

„Al treilea punct pentru această zi este absolut istoric, puternic şi care ne inspiră. Este vorba despre o nouă etapă în direcţia consolidării scutului aerian al Ucrainei”, a declarat liderul de la Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite