Ucraina poate învăța din greșelile Americii în Vietnam: Planul pentru înfrângerea Rusiei
0Ucraina poate înfrunta Rusia dacă, împreună cu susținătorii săi occidentali, învață din eșecul Americii în războiul din Vietnam, susține un expert ucrainean în securitate.
Războiul din Vietnam prezintă paralele evidente cu lupta Ucrainei de astăzi. Vietnamezii de Nord au înfruntat o putere militară americană net superioară, folosind strategii susținute de ajutor militar masiv din partea Uniunii Sovietice și Chinei. Aceste strategii ar putea servi drept model pentru cum Ucraina ar putea obliga Rusia să facă pace în termen de doi ani, susține Oleksandr Daniliuk, fost oficial de vârf în domeniul securității din Ucraina și în prezent analist pentru Royal United Services Institute (RUSI), un think tank britanic.
„Exemplul războiului din Vietnam este important în primul rând pentru că victoria Ucrainei este posibilă doar dacă trupele ruse sunt retrase de pe teritoriul său,” a afirmat Daniliuk într-o analiză pentru RUSI, preluată de Business Insider. „Crearea unor condiții în care Rusia nu poate și nu dorește să continue războiul, fiind astfel forțată să părăsească Ucraina, ar trebui să fie obiectivul strategic al coaliției pro-ucrainene.”
Ajutorul URSS pentru Vietnamul de Nord
Daniliuk atribuie eșecul Americii în Vietnam unei „strategii de lungă durată și multidimensionale din partea Uniunii Sovietice. Uniunea Sovietică și China au furnizat Hanoi-ului arme și alte ajutoare, inclusiv arme antiaeriene pentru a contracara avantajele aeriene ale Statelor Unite. Sovieticii au trimis 15.000 de specialiști militari, inclusiv experți în apărarea antiaeriană, iar China a trimis 320.000 de persoane care s-au ocupat de sarcini de suport pentru combatere, cum ar fi logistica, eliberând astfel resurse umane vietnameze pentru sarcini de luptă.
Povara economică a războiului pentru economia americană a devenit insuportabilă
Între timp, povara economică a războiului pentru economia americană a devenit insuportabilă, administrația Johnson refuzând să mărească taxele sau să reducă programele sociale, ceea ce a dus creșterea deficitului bugetar și la inflație. Protestele împotriva războiului — unele incitate și finanțate de blocul comunist — și oboseala războiului în rândul populației au determinat administrația Nixon să retragă trupele americane. Când tancurile vietnameze de Nord au intrat în Saigon în 1975, Statele Unite se aflau deja într-o recesiune, cu prețuri mari la petrol, fără apetit pentru a mai sprijini Vietnamul de Sud.
Daniliuk admite că situația Ucrainei este diferită de cea a Vietnamului în multe privințe. „Ucraina nu are nevoie de prezența trupelor aliate pentru a respinge agresiunea, nu este o țară tehnologic înapoiată și a demonstrat că nu doar folosește, ci și produce cele mai moderne tipuri de armament.”
Cheia înfrângerii invaziei ruse poate fi găsită în strategia multidimensională a URSS în Vietnam
Totuși, ironia este că Dailiuk crede că cheia înfrângerii invaziei ruse poate fi găsită în strategia multidimensională a Uniunii Sovietice în Vietnam.
Prima componentă a acestei strategii ar fi „stabilizarea liniei frontului și incapacitatea trupelor ruse de a efectua acțiuni ofensive reușite.” Acest lucru ar necesita oprirea atacurilor cu bombe ghidate care devastează pozițiile ucrainene de pe linia frontului. În loc să încerce să oprească bombele în sine, Daniliuk sugerează ca Occidentul să furnizeze mai multe avioane de vânătoare echipate cu rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune — în special avionul Gripen din Suedia, echipat cu rachete Meteor — pentru a doborî avioanele ruse înainte ca acestea să poată lansa bombe ghidate. În analiza sa , Daniliuk notează că sovieticii au furnizat Vietnamului 155 de avioane de vânătoare MiG într-o perioadă de trei ani.
Sau, dacă Occidentul este dispus să ofere „câteva miliarde de dolari”, Ucraina ar putea produce suficient de multe rachete de croazieră Neptune cu rază lungă de acțiune pentru a distruge baze aeriene și avioane rusești de unde sunt lansate atacurile cu bombe. Aceste arme ar forța Rusia să redispună sistemele de apărare antiaeriană, cum ar fi rachetele S-300 și S-400, din Ucraina înapoi în Rusia. În plus, Ucraina ar trebui să încerce să distrugă cât mai mulți soldați ruși pentru a forța Kremlinul să mobilizeze noi trupe, ceea ce ar putea fi extrem de impopular. „Realizarea acestei sarcini depinde direct de capacitatea Ucrainei de a atinge paritatea de foc pe linia de contact, ceea ce necesită ca Occidentul să producă o cantitate suficientă de muniție de artilerie,” a spus Daniliuk.
În 1965, când operațiunile de luptă majore ale SUA în Vietnam au început, majoritatea publicului american sprijinea intervenția americană. Dar un angajament care a ajuns la 543.000 de soldați până în 1969, împreună cu creșterea nemulțumirii față de recrutare și cele 58.000 de victime americane, a erodat acest sprijin.
Reducerea prețului petrolului
Pe plan economic, Daniliuk îi sfătuiește pe occidentali să falimenteze efortul de război al Rusiei prin reducerea prețului petrolului, care furnizează o mare parte din veniturile Rusiei. El subliniază colapsul Uniunii Sovietice, parțial cauzat de scăderea prețurilor petrolului în anii 1980. Acest lucru ar necesita ca alte națiuni să mărească producția de petrol pentru a reduce prețurile.
„Trebuie recunoscut că încercările de a aplica restricții asupra prețului petrolului rus de unul singur nu au avut succes, iar fără a înlocui cota Rusiei din piața mondială prin creșterea producției în alte părți, situația va rămâne favorabilă Moscovei,” a spus Daniliuk. Într-adevăr, Arabia Saudită și unii dintre aliații săi din OPEC plănuiesc să producă mai mult petrol și să reducă prețurile.
Pe plan psihologic, Occidentul ar trebui să valorifice sentimentele anti-război ale rușilor — puternic suprimate de guvernul lui Vladimir Putin, dar încă prezente. „Singura explicație pentru lipsa unui mișcări anti-război de masă și a protestelor la scară largă este absența unei opoziții organizate și populare în Rusia,” a spus Daniliuk. „În astfel de condiții, nu există alternativă decât sprijinirea organizatorică și financiară a unei astfel de mișcări din afacerea Rusiei.”
Planul lui Daniliuk este ambițios. Forțarea Rusiei să înceteze lupte pare improbabilă, cel puțin pe termen scurt, având în vedere că forțele ruse avansează încet, dar sigur. De asemenea, nu este clar dacă Arabia Saudită și alți producători de petrol vor decide să reducă prețurile pe termen lung. De asemenea, pariul pe sentimentul anti-război al publicului rus este riscant, având în vedere represiunea și propaganda guvernului Putin, notează Business Insider.
Dar alternativa este chiar mai gravă, avertizează Daniliuk. Fără o strategie care să forțeze Rusia să pună capăt războiului, rezultatul va fi „epuizarea Ucrainei și a Occidentului, permițând Rusiei să implementeze propriul său plan multidimensional de a pune capăt sprijinului pentru Ucraina, conform căruia Kievul ar fi adăugat pe lista orașelor care au devenit simboluri ale înfrângerilor geopolitice ale Occidentului: Kabul și Saigon.”