Ucraina era pregătită să distrugă cele mai bune avioane de război ale Rusiei, dar restricțiile Casei Albe le-au închis fereastra de oportunitate

0
Publicat:

Ucraina a avut ocazia să distrugă zeci de avioane rusești Su-34, dar a pierdut-o din cauza poziției SUA privind utilizarea armelor americane pe teritoriul Rusiei, scrie Forbes. Și chiar dacă Statele Unite își schimbă decizia, este puțin probabil să mai aibă o asemenea oportunitate.

Avioane de luptă rusești pe aerodromul Morozovsk/ FOTO: Telegram
Avioane de luptă rusești pe aerodromul Morozovsk/ FOTO: Telegram

Publicația notează că oficialii ucraineni cer de luni de zile aliaților lor occidentali să le permită să lovească cu cele mai bune rachete de care dispun aerodromurile rusești situate relativ aproape de granița cu Ucraina. Acest lucru ar fi distrus avioanele de război inamice care erau parcate acolo în aer liber. Dar aliații au refuzat, invocând riscul unei escaladări.

Publicația Forbes a explicat că prin atacarea aerodromurilor, inclusiv Morozovsk, armata ucraineană încearcă să oprească campania rusă de a trage cu toate tipurile de rachete în Ucraina. La începutul acestei veri, armata ucraineană a avut ocazia să lovească serios infrastructura de unde decolează aceste avioane.

Regimentul de bombardiere 47 Gardă al forțelor aeriene ruse a desfășurat apoi zeci de Su-34 la baza aeriană Voronej-Malșevo din sudul Rusiei. Această bază este bine apărată, așa că ucrainenii au cerut permisiunea de a o lovi cu rachete ATACMS fabricate în SUA. La urma urmei, acestea sunt practic imposibil de interceptat. Cu toate acestea, administrația președintelui american Joe Biden a spus nu.

În același timp, rușii au observat eforturile Kievului de a obține permisiunea SUA cu privire la ATACMS și au luat o decizie rară de a fi proactivi. Ei au retras avioane Su-34 din Malșevo și din alte zone de frontieră.

Mutarea rușilor

„Între a doua jumătate a lunii iunie și mijlocul lunii iulie, trupele ruse au mutat cea mai mare parte a activelor militare valoroase din zona de frontieră cu Ucraina“, a explicat grupul analitic ucrainean Frontelligence Insight, citat de Forbes.

Publicația a menționat că multe Su-34 sunt în prezent staționate în baze aflate la sute de kilometri de granița cu Ucraina. Și sunt invulnerabile la dronele ucrainene și rachetele ATACMS furnizate armatei ucrainene.

Dacă Casa Albă va autoriza vreodată atacuri ATACMS împotriva bazelor rusești, ar putea fi prea târziu, crede Forbes. La urma urmei, cele mai valoroase ținte ar putea fi prea departe.

Evident, adaugă publicația, mai multe Su-34, precum și unele stocuri de bombe ghidate KAB, rămân în depozitele aerodromurilor de frontieră, cum ar fi Morozovsk. Dar pentru a opri campania de bombardamente planificate, Ucraina trebuie să distrugă zeci de Su-34. Iar desfășurările mai inteligente ale Rusiei fac acest lucru mai dificil de realizat.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, a declarat că Statele Unite nu și-au schimbat politica privind loviturile Ucrainei în adâncul Rusiei cu arme americane. Decizia Washingtonului nu s-a schimbat nici după bombardarea de către Rusia a spitalului de copii Ohmatdit din Kiev.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, general maiorul Pat Ryder, a declarat că interdicția SUA privind loviturile cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei împotriva Rusiei se datorează dorinței de a preveni escaladarea și „consecințele neintenționate“. Potrivit acestuia, loviturile la mare adâncime în Rusia ar putea transforma „acest conflict într-unul mai amplu“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite