Ucraina continuă cura de desovietizare. Preşedintele Poroşenko intenţioneză să organizeze un referendum privind aderarea la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina continuă procesul de desovietizare şi apropiere de Occident. Kievul renunţă la numele sovietic pentru cel de Al Doilea Război Mondial, pe care fostele state sovietice îl numeau „Marele Război Patriotic“ şi va sărbători Ziua Victoriei pe 8 mai şi nu pe 9 mai, ca Moscova.

Un decret semnat de preşedintele Petro Poroşenko stabileste 8 mai ca zi de reconciliere între ucrainenii care au luptat doar împotriva naziştilor şi cei care, după război, au continuat să lupte împotriva conducerii sovietice. 

Premierul Arseni Iaţeniuk a încurajat populaţia să poarte o floare de mac în timpul festivităţilor anunţate, descriind floarea drept „un simbol european“.

„Lăsaţi ca toate celelalte panglici (nr. Aluzie la Panglica Sfântul Gheorghe pe care o purtau veteranii sovietici şi care a fost apoi preluată de separatiştii pro-ruşi) să fie purtate de Federaţia Rusă “, a declarat Iaţeniuk.

Simbolul macului roşu, numit de britanici „remembrance poppy“ (macul amintirii), a fost iniţial folosit de grupurile de veterni din Marea Britanie şi aliaţii săi din Commonwealth, pentru a onora victimele războiului dintre 1914-1918. Însă utilizarea sa a fost extinsă pentru a comemora soldaţii ucişi în toate conflictele armate de după 1914, inclusiv din cel de al Doilea Război Mondial.

În ultimele luni, acţiunile de desovietizare s-au înteţit în Ucraina. Mai multe monumente ale liderul bolşevic, Vladimir Lenin, au fost demolate sau vandalizate iar numerose străzi ce purtau numele unor eroi sovietici au fost  schimbate în mai multe localităţi din ţară. 

Totuşi  Ucraina va marca şi Ziua de 9 mai cu propriul său marş al veteranilor organizat la Kiev dar şi prin acţiuni în alte oraşe importante, notează Reuters. La toate acestea se adaugă declaraţiile preşedintelui Petro Poroşenko care a anunţat că intenţionează să organizeze un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO.

„Intenţionez să desfăşor un referendum pentru ca poporul să decidă“, a declarat liderul ucrainean, subliniind că aderarea Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este o „chestiune fundamentală“ pentru ţara sa.

„Europa nu poate fi completă fără Ucraina“, a afirmat Poroşenko, adăugând că este conştient că ţara sa are nevoie de o „reformă din interior pentru a se ralia standardelor europene“.

În acest sens, preşedintele Poroşenko a apreciat că Ucraina a efectuat deja modernizarea necesară a armatei sale.

În acelaşi timp, Poroşenko nu a exclus ca ţara sa să adere la un alt sistem european de securitate colectivă, Sputnik News. „Poate că nu va fi în formatul NATO, poate că în câţiva ani Europa va avea propriul sistem de securitate colectivă“, a adăugat el. În orice caz, Poroşenko consideră că acordurile internaţionale de până acum privind securitatea în Europa nu mai funcţionează.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite