Mesajul lui Zelenski pe aeroportul Hostomel: Războiul cu Rusia se va încheia numai „în termenii” Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat sâmbătă doi ani de la începutul invaziei ruse printr-o ceremonie de comemorare a victimelor războiului pe aerodromul Hostomel din apropiere de Kiev, alături de preşedinta CE, Ursula von der Leyen și premierii belgian, italian și canadian.

"Fiecare om normal doreşte ca războiul să se sfârşească, dar niciunul dintre noi nu va permite sfârşitul Ucrainei", a spus Zelenski în discursul susţinut pe aerodromul Hostomel, având în fundal avioane distruse în bătălia pentru acest obiectiv strategic, relatează Agerpres, citând agențiile dpa și EFE.

Războiul se va încheia numai "în termenii" noştri şi cu o pace "justă", fără concesii teritoriale făcute Rusiei, a subliniat preşedintele ucrainean, în contextul în care armata rusă controlează circa o cincime din teritoriul Ucrainei şi a revenit în ofensivă după eşecul contraofensivei ucrainene din vara trecută.

La ceremonie au participat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul belgian Alexander de Croo, cel canadian, Justin Trudeau, şi şefa guvernului italian Georgia Meloni.

Zelenski a împărţit decoraţii militarilor ucraineni şi a rememorat bătălia de la Hostomel. "Aici este locul unde el (preşedintele rus Vladimir Putin) a suferit înfrângerea sa fundamentală", a susţinut Zelenski, care, la fel precum toţi liderii prezenţi la ceremonie, a prezentat bătălia pentru acest aerodrom drept o înfrângere a armatei ruse la începutul invaziei.

Totuşi, în urma acelei bătălii trupele ruse au reuşit să ocupe aerodromul, pe care l-au părăsit apoi în aprilie 2022 odată cu retragerea lor de la periferia Kievului şi din toată partea de nord a Ucrainei, Rusia susținând la acea vreme că a decis să-şi concentreze operaţiunile militare pe fronturile din estul şi sudul Ucrainei.

Ucraina a încheiat acorduri de securitate cu Italia şi Canada

Ucraina a a semnat sâmbătă la Kiev cu Italia şi Canada acorduri de securitate asemănătoare celor deja încheiate pentru o perioadă zece ani cu Regatul Unit, Germania, Franţa şi Danemarca, înţelegeri menite să susţină securitatea Ucrainei în aşteptarea aderăriii acestei țări la NATO, relatează agenţiile internaționate, preluate de Agerpres.

În cadrul acestor acorduri, aliaţii Ucrainei se angajează să-i ofere acesteia ajutor militar şi alte tipuri de asistenţă (susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii, sprijinirea apărării cibernetice etc.). pentru a face faţă războiului în desfăşurare şi unor eventuale conflicte viitoare cu Rusia, aceasta în ipoteza că s-ar ajunge la un acord de pace care să încheie actualul conflict.

Acordurile conţin şi anexe secrete şi reprezintă angajamente provizorii oferite Ucrainei până la aderarea la NATO.

De pildă, în virtutea acestui acord, Canada va oferi Ucrainei circa 2,2 miliarde de dolari ajutor financiar şi militar anul acesta, conform unei surse din guvernul canadian.

„Astăzi, Ucraina este în mod clar mai puternică faţă de acum doi ani", a scris preşedintele ucrainean într-un mesaj pe Telegram referitor la aceste acorduri, despre care nu a oferit detalii concrete.

Ursula von der Leyen promite Ucrainei sprijin suplimentar, inclusiv muniţii

„Suntem aici pentru a vă spune că Europa va continua să fie alături de voi atât timp cât va fi necesar, cu mai mult sprijin financiar, mai multe muniţii, mai mult antrenament pentru trupele voastre, mai multă apărare antiaeriană şi mai multe investiţii în industria de apărare a Europei şi Ucrainei", a spus Von der Leyen la ceremonia de pe aeroportul Hostomel.

Preşedinta Comisiei Europene s-a adresat şi soldaţilor ucraineni prezenţi la ceremonie: "V-aţi salvat ţara. Aţi salvat întrega Europă. Iar astăzi suntem aici din toată Europa şi din lume pentru a aduce un omagiu curajului vostru".

"Pe pământ, aţi expulzat Rusia de pe jumătate din teritoriile pe care le capturase. Pe mare, aţi făcut flota rusă să se retragă şi aţi redeschis un coridor maritim către lume. Iar în aer, forţele voastre au devenit incredibil de eficiente. Vă protejaţi poporul de rachetele şi dronele ruse. Şi numai în ultima săptămână aţi doborât şase avioane de luptă ruse", a continuat şefa executivului UE.

Un discurs la fel de laudativ a avut şi premierul canadian Justin Trudeau, care a susţinut că trupele ruse "au eşuat" în încercarea de a cuceri aerodromul Hostomel, în timp ce premierul belgian Alexander de Croo a vorbit despre o înfrângere rusă în bătălia pentru acest aerodrom strategic din apropiere de Kiev şi care a fost în opinia sa "începutul sfârşitului pentru încercarea Rusiei de a captura Kievul".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite