Ucraina a înapoiat Olandei cinci tablouri care au fost furate în 2005 şi recuperate în acest an dintr-o vilă controlată de separatişti proruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonia de predare a tablourilor FOTO naharnet.com
Ceremonia de predare a tablourilor FOTO naharnet.com

Autorităţile de la Kiev au retrocedat Olandei, vineri, cinci tablouri de mare valoare, care au fost recuperate la începutul acestui an, după ce au fost furate dintr-un muzeu olandez în 2005, informează Reuters.

Picturile - parte dintr-un grup de 24 de lucrări evaluate la 10 milioane de euro atunci când au dispărut în 2005 - au fost descoperite într-o vilă dintr-o regiune controlată de separatişti proruşi.

Datând din secolele XVII şi XVIII, cele cinci tablouri au fost expediate la Westfries Museum din Hoorn, un oraş situat la nord de Amsterdam. Pentru a fura acele capodopere, hoţii s-au ascuns în muzeu înainte de ora de închidere şi au dezamorsat alarma clădirii.

„Abia aştept să văd aceste picturi frumoase puse înapoi la locurile lor“, a spus Ad Geerdink, directorul Westfries Museum, în timpul ceremoniei de predare a picturilor, organizată la ambasada Olandei din Kiev. 

Potrivit ministrului olandez de Externe, cele cinci picturi sunt „Vrouw Wereld“, de Jacob Waben, „Teregkeer van Jefta“, de acelaşi autor, „Keukenstuck“, de Floris van Schooten, „Boerenbruiloft“, de Hendrick Boogaert, şi „Nieuwstraat in Hoorn“, de Izaak Ouwater.

„Nu este clar deocamdată unde se află celelalte picturi şi de cât timp vom avea nevoie pentru a le recupera“, au precizat într-un comunicat autorităţile din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite