Ucraina a autorizat demobilizarea unor recruți din cadrul armatei
0Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care autorizează demobilizarea unor recruţi care s-au alăturat armatei înainte de invazia Rusiei din februarie 2022 şi şi-au încheiat deja serviciul, într-un moment în care recrutarea este o problemă deosebit de sensibilă, notează AFP, scrie Agerpres.
Decretul demobilizează recruții al căror serviciu militar a fost prelungit în condiţiile în care acesta ar fi trebuit să se încheie între 24 februarie 2022, când a fost adoptată legea marţială ca răspuns la invazia Rusiei, şi astăzi, potrivit unui decret publicat de preşedinţie.
Autorităţile nu au precizat câte persoane urmează să fie demobilizate.
Volodimir Zelenski, în mesajul său către naţiune, a subliniat că acest proces va necesita „câteva săptămâni de proceduri de pregătire”.
Recruţii urmează să fie demobilizaţi „începând din aprilie”, a spus acesta.
Persoanele în vizate vor fi trecute în rezervă, dar pot, dacă doresc, să rămână în armată.
„Ştiu că unii dintre ei au semnat deja un contract pentru a servi în forţele armate”, a declarat Volodimir Zelenski, din nou fără a preciza informații referitoare la cifre.
Problema recrutării pentru înlocuirea soldaţilor epuizaţi de doi ani de război a devenit un subiect politic şi societal fierbinte în ultimele luni.
În pofida nevoii de reîmprospătare a efectivelor, armata întâmpină dificultăţi în găsirea de voluntari. Mai ales într-un moment în care duce lipsă de muniţie şi se confruntă cu un avans al forţelor ruse pe toate fronturile.
La începutul lunii februarie, parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege cu privire la facilitarea înrolării, care ar face posibilă înlocuirea soldaţilor uzaţi fizic şi psihologic, dar stârneşte dezbateri aprinse.
Textul, care mai poate fi modificat, prevede în special scăderea vârstei pentru mobilizare de la 27 la 25 de ani sau chiar limitarea serviciului militar la 36 de luni pe timp de război.
Această viziune îngrijorează numeroşi ucraineni, reţelele de socializare din ţară fiind pline de înregistrări video în care se poate vedea recrutarea în forţă a tinerilor, precum şi de informaţii despre locaţia poliţiştilor care distribuie convocări în locuri publice.