Volodimir Zelenski crede că Trump este „de partea Rusiei”, dar nu știe de ce este capabil președintele ei: „Nu cred că Donald Trump îl cunoaşte pe Putin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, s-a arătat revoltat de faptul că Donald Trump, fostul preşedinte republican al SUA, „poate să fie de partea" Rusiei, potrivit Agerpres.

Volodimir Zelenski, foto EPA EFE
Volodimir Zelenski, foto EPA EFE

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune CNN, ca urmare a faptului că Donald Trump, magnatul în vârstă de 77 de ani, în calitate de politician şi candidat la un nou mandat de preşedinte, şi-a presat susţinătorii din Congres să blocheze un ajutor militar american de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Nu înţeleg cum Donald Trump poate să fie de partea preşedintelui rus Vladimir Putin. Este de neconceput”, a s-a revoltat Volodimir Zelenski, potrivit unor extrase din acest interviu care urmează să fie difuzat luni seara.

De-a lungul timpului, Donald Trump a avut mai multe declaraţii în care şi-a afirmat simpatia faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin. Marele favorit la învestitura republicană în vederea alegerilor prezidenţiale din SUA din noiembrie  a afirmat la un moment dat că ar putea pune capăt conflictului din Ucraina „în 24 de ore” dacă va fi reales. „Nu cred că Donald Trump îl cunoaşte pe Putin. Ştiu că s-a întâlnit cu el (...), dar nu s-a luptat niciodată cu el”, a comentat preşedintele ucrainean. „Nu cred că realizează că Putin nu se va opri niciodată”, a mai spus el.

După doi ani de război, Ucraina e tot mai slăbită în faţa trupelor ruse, iar armele şi ajutorul Occidentului, de care are nevoie pentru a supravieţui, întârzie să apară. De câteva săptămâni, ucrainenii înregistrează eşecuri în est, în special, odată cu pierderea oraşului-fortăreaţă Avdiivka. În plus, luni armata ucraineană s-a retras şi dintr-o mică aşezare, Lastocikino, din apropiere de Avdiivka.

În interviul pentru CNN, preşedintele Zelenski a avertizat că „vor fi ucise milioane de persoane” dacă Statele Unite nu vor continua să sprijine în continuare Kievul. Victoria sau înfrângerea Ucrainei „depinde de voi”, le-a transmis duminică preşedintele Volodimir Zelenski aliaţilor occidentali.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite