Turcia a cerut o reuniunea extraordinară a NATO pentru a discuta despre operaţiunile împotriva organizaţiei teroriste Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PKK este considerată o organizaţie teroristă în Turcia
PKK este considerată o organizaţie teroristă în Turcia

Turcia a cerut o întrevedere NATO pentru a discuta despre operaţiunile militare împotriva statului islamic şi a separatiştilor kurzi PKK, potrivit BBc. Sesiunea extraordinară NATO va avea loc marţi la Bruxelles.

Turcia a cerut o reuniune extraordinară a ambasadorilor NATO pentru a se discuta despre operaţiunile militare împotriva Statului Islamic şi a separatiştilor kurzi din formaţiunea PKK.

Conducerea de la Ankara doreşte să aibă consultări cu aliaţii, în virtutea articolului 4 din Tratatul fondator de la Washington. Acest articol prevede că orice aliat poate cere consultări ori de câte ori, în opinia oricăruia dintre ei, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea îi este ameninţată.

Întrevederea NATO este cerută în urma situaţiei conflictuale din zonă. Pe 20 iulie, 32 de persoaneau murit lângă graniţa siriană, în urma unui atentat, potrivit BBC.

Un adept al grupării Statul Islamic s-a aruncat atunci în aer, iar aviaţia turcă a răspuns deja prin raiduri aeriene asupra poziţiilor jihadiştilor din Siria, dar şi asupra celor controlate de kurzi în nordul Irakului.

Primul oraş ca mărime din Turcia, Istanbulul, a fost, vineri, scena unui asalt impresionat al forţelor de ordine. Peste 5.000 de poliţişti au descins în peste 140 de imobile, unde aveau informaţii că se află persoane ce ar avea legatură cu Statul Islamic sau cu grupurile militante kurde.

Organizaţia teroristă Statul Islamic a purtat zilele trecute primul atac pe teritoriul Turciei, ceea ce a dus la reacţia promptă a Akkarei, care a trimis avioane militare pentru a efectua raiduri în zonele ocupate de jihadiştii sunniţi de la graniţa cu statul turc. 

De partea cealaltă, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este o organizaţie separatistă kurda care luptă pentru independenţa teritorială a kurzilor in Turcia, în vederea crearii unui Kurdistan independent. Turcia, dar şi guverne occidentale consideră PKK o organizaţie teroristă, mai ales pentru că în ultimii 30 de ani a condus o insurgenţă în urma careia 40.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite