Tupolev, aeronava morţii pentru preşedintele Poloniei Lech Kaczynski, specifică fostelor state comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeronava implicată în accidentul din Rusia în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski, împreună cu alţi oficiali de rang înalt, Tupolev, a fost considerată pentru o lungă perioadă de timp una dintre cele mai sigure aeronave din lume, fiind utilizată de numeroase state aflate în trecut în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice.

În prezent, aeronavele Tupolev sunt folosite de 17 companii aeriene din afara Rusiei, precum şi de unele servicii militare aeriene non-ruse, informează Mediafax.

Potrivit publicaţiei Daily Telegraph, avioanele Tupolev Tu-154, de fabricaţie sovietică, înregistrează, în medie, un accident soldat cu victime la fiecare 431.200 de zboruri, potrivit companiei britanice de consultanţă în aviaţie Ascend. Comparativ, aparatele de tip Boeing 737, cele mai bine vândute avioane de pasageri din lume, înregistrează un astfel de accident la 2,68 de milioane de zboruri.

Aeronava este special construită pentru a ateriza pe aeroporturi care nu au decât condiţii de siguranţă de bază, fiind perfect adaptat pentru dificilile aterizări pe pistele siberiene.

Avionul Tu-154 a fost introdus  în circulaţie în 1972. Avionul a intrat în producţie limitată din 1998, iar în ianuarie 2010 principala companie aeriană a Rusiei, Aeroflot, a anunţat retragerea acestui tip de aeronavă din flota sa. Capacitatea avionului este de 128 de pasageri în dispunerea pe două clase de zbor, 164 de pasageri în dispunerea pe o singură clasă şi 180 de pasageri în condiţii de maximă densitate.

Tupolevul este folositz în scopuri militare de Azerbaidjan, Bulgaria, China, Kazakhstan, Mongolia, Coreea de Nord, Rusia, Slovacia, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan.

Din momentul în care a fost pus în circulaţie şi până în prezent au existat 63 de incidente aviatice în care a fost implicat Tupolevul, dintre care şase atentate teroriste sau militare şi 36 de accidente cu pierderi de vieţi omeneşti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite