Tsipras: Un „Nu” în procent mare la referendum, o modalitate de a fi „mai bine înarmaţi pentru continuarea negocierilor” cu creditorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexis Tsipras. FOTO AP
Alexis Tsipras. FOTO AP

Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, a afirmat, luni seară, că referendumul pe care îl organizează duminică reprezintă pentru conaţionalii săi o modalitate de a fi „mai bine înarmaţi pentru continuarea negocierilor” cu creditorii în cazul unui vot masiv pentru neacceptarea măsurilor de austeritate, cerute de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, potrivit „Le Monde” şi AFP.

„Opţiunea noastră este să rămânem în zona euro (...), mesajul (n.r. - către creditori) este că guvernul grec va continua să se afle la masa negocierilor a doua zi după referendum", a declarat Alexis Tsipras în cursul unui interviu la postul naţional de televiziune Ert, citat de „Le Monde”

Alexis Tsipras susţine că dacă votul negativ va câştiga, aceasta va însemna că guvernul va fi „mai bine înarmat pentru a negocia cu creditorii" şi a tempera măsurile de austeritate.

De asemenea, liderul prim-ministrul elen a subliniat că dacă majoritatea grecilor vot vota pentru măsurile de austeritate, guvernul de la Atena va respecta alegerea electoratului, dar cei din echipa sa guvernamentală nu vor aplica măsurile.  

„Nu cred că intenţia lor (n.r. - a creditorilor) este de scoate Grecia din zona euro, ci de a a pune capăt speranţelor că poate în Europa se poate face o altfel de politică”, a mai spus Tsipras. 

Cu câteva ore mai devreme, cancelarul german, Angela Merkel, afirmase că, dacă guvernul elen va solicita reluarea negocierilor, „evident, nu ne vom opune”, declaraţie făcută în vederea încercării de a readuce la masa discuţiilor pe reprezentanţii Greciei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite