Trupele aeropurtate americane suplimentare au început să aterizeze în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO U.S. Army Europe and Africa
FOTO U.S. Army Europe and Africa

Un grup de militari americani a sosit vineri în Polonia, ca parte a contingentului pe care Statele Unite îl vor disloca temporar în această ţară în contextul crizei ruso-ucrainene.

Există deja un grup pregătitor în Polonia pentru instalarea forţelor din Divizia 82 Aeropurtată, a anunţat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, citat într-un comunicat.

Contingentul va număra în total circa 1.700 de militari americani, ce vor fi dislocaţi temporar în Polonia într-un „semnal de solidaritate” ca „răspuns la situaţia din Ucraina”, transmite agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

Într-un alt mesaj, difuzat pe o reţea de socializare, Mariusz Blaszczak a menţionat că acest contingent de militari americani a comandat operaţiunea de evacuare de la Kabul din august 2021 şi provine de la „una dintre bazele cele mai faimoase” din SUA, şi anume baza Fort Bragg.

Pentagonul a anunţat miercuri suplimentarea forţelor sale în Europa cu 2.000 de militari, dintre care 1.700 în Polonia şi 300 în Germania, şi un transfer de 1.000 de militari americani din Germania în România.

Potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, transferul de trupe a fost decis în urma unei solicitări primite din partea României. Oficialul de la Pentagon a ţinut să sublinieze că această desfăşurare de trupe nu este permanentă, ci un răspuns la tensiunile sporite de Rusia în jurul Ucrainei. Evaluări vor fi făcute în funcţie de evoluţia crizei ruso-ucrainene.

Kirby a menţionat totodată că aceste trupe nu vor lupta în Ucraina, ci „vor asigura apărarea robustă a aliaţilor noştri din NATO”.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat miercuri anunţul referitor la suplimentarea prezenţei militare în România, apreciind că această decizie este „o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României”. Şeful statului îşi exprimă speranţa că această decizie va avea un rol important de descurajare a oricăror evoluţii negative de securitate în regiune.

Potrivit ministrului Apărării, Vasile Dîncu, este vorba de „o măsură defensivă în sprijinul securităţii şi apărării României”. Prezenţa militarilor americani „va contribui la întărirea Posturii aliate de apărare şi descurajare a oricăror agresiuni pe întreg flancul estic”, a precizat ministrul român.

USA
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite