Treisprezece personalităţi culturale atrag atenţia asupra dispariţiei de deţinuţi politici în Belarus

0
Publicat:

Treisprezece personalități culturale proeminente au luat atitudine în favoarea deţinuţilor politici dispăruţi în Belarus, într-o scrisoare deschisă remisă luni agenţiei dpa în care îl acuză pe liderul autoritar belarus Aleksandr Lukaşenko de răpirea şi torturarea deţinuţilor.

Mai mulți deținuțu politici au dispărut  FOTO Freepik
Mai mulți deținuțu politici au dispărut FOTO Freepik

Între semnatari se numără nume mari ale literaturii internaţionale ca Salman Rushdie, Herta Müller, Margaret Atwood şi Elfriede Jelinek, muzicieni ca Igor Levit şi Wolf Biermann şi alţi şapte artişti.

Ultimele alegeri prezidenţiale din Belarus, din august 2020, au fost urmate de proteste masive, fiind considerate trucate în favoarea preşedintelui în vârstă de 66 de ani, care a fost confirmat pentru al şaselea mandat cu peste 80% din voturi, rezultate în general nerecunoscute pe plan internaţional.

Lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, considerată învingătoarea reală şi care a fugit ulterior în exil, a participat la scrutin în locul soţului ei Serghei Tihanovski, aflat în închisoare. Nu se ştie în prezent unde anume se află acesta sau dacă mai este în viaţă, menţionează semnatarii scrisorii, arată Agerpres.

Fost candidat la președinție și zeci de deținuțu politici dispăruți

Personalităţile culturale amintesc de asemenea de lidera opoziţiei Maria Kolesnikova, care a trebuit să fie supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă pentru ulcer perforat în 2022, în timp ce se afla în închisoare. Deşi ar fi revenit în închisoare la începutul acestui an, din februarie nu a mai putut fi contactată.

Avocatul Maksim Znak, bloggerul politic Ihar Losik, fostul candidat la preşedinţie Viktor Babariko şi zeci de alţi deținuți politici figurează de asemenea între „dispăruţii” regimului Lukaşenko evidenţiaţi în scrisoare.

Militanţii pentru drepturile omului acuză aparatul puterii al lui Lukaşenko de crime împotriva umanităţii. În cursul protestelor au fost înregistrate mai multe decese, sute de persoane au fost rănite şi peste 10.000 arestate. Există totodată numeroase informaţii din Belarus privind tratamente abuzive aplicate deţinuţilor şi dispariţia acestora.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite