Trei organizaţii solicită SUA să-şi reafirme leadershipul în Balcani în faţa ameninţărilor sârbe

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Trei organizaţii din Balcani avertizează în privinţa creşterii ameninţării sârbe pentru securitatea regiunii, în special în partea sa de vest, şi solicită SUA să-şi reafirme leadershipul.

„Pe parcursul lunii septembrie 2021, am văzut o secvenţă alarmantă şi de ameninţări crescânde din partea Guvernului de la Belgrad, al lui Aleksandar Vucici, la adresa securităţii şi stabilităţii regionale”, semnalează, într-o scrisoare deschisă, cele trei organizaţii din Albania, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru.

Ele exprimă „preocupări grave” şi se declară „alarmate ” de „creşterea ostilităţii Guvernului sârb faţă de Kosovo”, dar şi de interesul „tot mai mare” al acestuia faţă de Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, transmite Euractiv.

Milorad Dodik, reprezentantul sârb al preşedinţiei tripartite a Bosniei şi Herţegovina, a criticat SUA şi alte ţări occidentale de la tribuna summitului Mişcării Ţărilor Nealiniate, care a început luni la Belgrad. Dodik, un pro-rus, a acuzat SUA că a impus soluţii Bosniei şi a avertizat din nou cu posibilitatea destrămării acestei ţări.

Avertismentul celor trei organizaţii vine la câteva săptămâni de la cel mai recent episod de tensiuni între Serbia şi Kosovo, izbucnit după ce autorităţile de la Priştina au decis să-i oblige pe şoferii sârbi să circule cu plăcuţe de înmatriculare temporare kosovare în teritoriul Kosovo ca „măsură de reciprocitate”. Serbia şi-a plasat armata în stare de alertă la graniţă, iar Kosovo a mobilizat forţele speciale din poliţie. În cele din urmă, tensiunile au fost aplanate prin implicarea Uniunii Europene.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri