Trei luni de manifestaţii anti-Lukaşenko: Alte 300 de persoane arestate duminică, printre care şi o fostă Miss Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grup de pensionari protestând la Minsk FOTO EPA-EFE
Grup de pensionari protestând la Minsk FOTO EPA-EFE

Mii de belaruşi au ieşit din nou în stradă, duminică, pentru a cere demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, arătat cu degetul de UE, OSCE şi opoziţia de la Minsk pentru fraudarea alegerilor. Opozanta Sviatlana Ţihanouskaia speră în sprijinul preşedintelui ales al Statelor Unite, democratul Joe Biden.

Belarusul împlineşte trei luni de manifestaţii anti-Lukaşenko. Cu toate acestea, preşedintele belarus, aflat de 26 de ani la putere, nu intenţionează să asculte solicitările străzii. Ba dimpotrivă, susţinut de preşedintele rus Vladimir Putin, recurge la arestări şi intimidări.

Duminică, alţi 300 de manifestanţi au fost arestaţi la Minsk. Printre persoanele arestate figurează vicecampionul olimpic la decatlon în 2008 Andrei Kravcenko, multiplul campion la kickboxing Ivan Ganin, precum şi Miss Belarus 2008, Olga Kijinkova.

În total, peste 17.000 de contestatari ai lui Lukaşenko au fost arestaţi de la alegerile prezidenţiale din 9 august.

Olga Kijinkova FOTO Twitter @NowBelarus

Olga Kijinkova FOTO Twitter @NowBelarus

Aflată în exil în Lituania, opozanta Sviatlana Ţihanouskaia caută sprijinul lui Joe Biden. Subliniind că Biden a adoptat „de mai multe ori poziţii ferme în sprijinul poporului belarus”, lidera opoziţiei de la Minsk şi-a exprimat speranţa că „noul preşedinte al Statelor Unite se va întâlni în curând cu preşedintele ales în mod corect al unui Belarus nou şi liber”.

Într-un raport publicat joi, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) îndeamnă la anularea rezultatului alegerilor prezidenţiale desfăşurate la 9 august în Belarus şi prezintă „torturi sistematice” şi „încălcări masive ale drepturilor omului în această fostă republică sovietică.

Acuzaţii similare au fost formulate de UE, care nu a recunoscut alegerile, şi Amnesty International în baza unor mărturii de la faţa locului.

Protestatar retinut la Minsk FOTO EPA-EFE

Protestatar reţinut duminică la Minsk FOTO EPA-EFE

Supranumit „ultimul dictator al Europei”, Aleksandr Lukaşenko se agaţă de scaunul prezidenţial în pofida amplei mişcări de contestare de la el din ţară. Are parte de susţinerea lui Vladimir Putin, care nu exclude o intervenţie armată împotriva manifestanţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite