Ministrul chinez al Apărării, la Minsk, pentru consolidarea cooperării militare cu Belarusul

0
Publicat:

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, şi liderul belarus Alexander Lukaşenko au salutat, joi, la Minsk, planurile de creştere a cooperării militare dintre cele două naţiuni, transmite dpa.

Li Shangfu FOTO Profimedia
Li Shangfu FOTO Profimedia

"Întreaga noastră cooperare - şi asta e foarte important - nu este în niciun caz îndreptată împotriva unor ţări terţe. Nu avem nevoie de aşa ceva. Avem nevoie să protejăm statele şi popoarele noastre", a declarat Lukaşenko, potrivit agenţiei de presă belaruse de stat Belta.

Li a adăugat: "Vizita mea în Belarus are ca scop punerea în aplicare a unor acorduri importante la nivel de şefi de stat şi consolidarea în continuare a cooperării militare bilaterale".

Acordul de cooperare militară a fost încheiat în timpul vizitei de stat a lui Lukaşenko în China la începutul acestui an, conform Agerpres.

Exerciţii militare comune sunt preconizate să aibă loc în 2024, a declarat Lukaşenko. Liderul autocrat a subliniat că Belarus se bazează în primul rând pe "prietenii" săi, Rusia şi China, pentru asistenţă militară.

Belarus şi China sunt pe aceeaşi lungime de undă în ce priveşte construcţia unei lumi multipolare, a spus el.

Ca şi preşedintele rus Vladimir Putin, Lukaşenko se pronunţă frecvent împotriva a ceea ce el descrie ca fiind hegemonia SUA.

Mii de soldaţi ruşi sunt staţionaţi în Belarus, iar Lukaşenko a permis Rusiei să folosească ţara sa ca zonă de desfăşurare pentru atacuri asupra Ucrainei.

Kievul vede Minskul ca pe o parte beligerantă. Rusia a staţionat rachete Iskander echipate cu focoase nucleare în Belarus.

De când Moscova şi-a început invazia în Ucraina în februarie 2022, ameninţările nucleare ale lui Putin au provocat critici internaţionale în mai multe ocazii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite