„The Guardian”: În materie de avorturi, Marea Britanie şi Irlanda ar trebui să studieze cazul României din perioada comunistă
0Ann Furedi, director executiv al British Pregnancy Advisory Service (BPAS) apreciază într-un articol publicat în cotidianul britanic „The Guardian” că „femeile încă mor din cauza interdicţiei de a face avort, care ar trebui să fie considerată o practică tot atât de perversă şi arhaică pe cât au fost şi restul politicilor lui Ceauşescu”.
„Publicarea unui document referitor la consecinţele încercării lui Ceauşescu de a interzice avortul în România este un memento puternic cu privire la ce se întâmplă atunci când femeile sunt împiedicate să aibă acces la mijloacele sigure şi legale pentru a întrerupe sarcini cu probleme. Pe scurt, ele îşi întrerup sarcina folosind adesea mijloace ilegale şi/sau nesigure, uneori cu consecinţe tragice”, notează Ann Furedi.
Peste 9.000 de femei au murit între 1965 şi 1989 ca urmare a complicaţiilor apărute din cauza avorturilor ilegale.
„Deşi este dificil ca o ţară să se compare astăzi cu climatul represiv şi restrictiv din România anilor ‘60 şi ‘70, este important să reamintim contribuţia pe care o are controlul adecvat al naşterilor, inclusiv avortul, pentru sănătatea femeilor”, subliniază Ann Furedi.
„Deoarece avortul este încă scos în afara legii în districte din Irlanda de Nord, politicienii din Irlanda, dar şi cei din Marea Britanie ar face bine să ia aminte”, avertizează autoarea articolului.
Ann Furedi aminteşte în articolul publicat în cotidianul britanic „The Guardian” despre moartea recentă a Savitei Halappanavar, căreia i-a fost refuzată o întrerupere de sarcină în Irlanda, ceea ce a readus în discuţie problema avortului.
„Te-ai putea întreba de ce nu au existat mai multe decese în Irlanda, în condiţiile în care se cunoaşte situaţia din România din anii ’60, ’70. Răspunsul este simplu, spune Furedi. Deşi avortul este ilegal in Irlanda, femeile irlandeze au reuşit să-şi dezvolte propriile modalităţi de accesare a serviciilor”.
Soluţii pentru femeile irlandeze
„Pentru mii de femei irlandeze, calea către un avort implică un bilet relativ ieftin de avion spre Marea Britanie şi tratamentul acordat de o clinică nonprofit condusă de o organizaţie de caritate.
Alte femei se bazează pe Internet pentru a obţine medicamentele care sunt sigure pentru ele, dar ilegal de obţinut. Există însă riscuri privind procurarea lor pe Internet, deoarece pot fi contrafăcute, având efecte grave”, precizează directorul executiv al British Pregnancy Advisory Service.
„Femeile încă mor din cauza interdicţiei de a face avort. Agenţiile internaţionale publică statistici în mod frecvent. Guvernele înregistrează oroarea lor şi se angajează să facă mai sigură maternitatea.
La un summit privind planificarea familială, organizat în iulie la Londra, premierul David Cameron a răspuns estimărilor că o sarcină neplanificată este concepută la fiecare 10 secunde, anunţând un ajutor de 500 de milioane de lire pentru a creşte accesul internaţional la contraceptive.
„Femeile ar trebui să fie în măsură să decidă liber şi pentru ele însele, dacă, când şi câţi copii să aibă. Atunci când o femeie este împiedicată să aleagă când să aibă copii nu este doar o încălcare a drepturilor omului pentru ea, ci acest lucru poate compromite fundamental şansele ei de viaţă şi oportunităţile pentru copiii ei', a declarat Cameron.
„Cu toate acestea, în Irlanda de Nord şi Irlanda, femeilor li se neagă acest drept de a alege deoarece li se refuză accesul la avort.
„România este cel mai bun exemplu european că interdicţia de a face avort ar trebui să fie considerată tot atât de perversă şi arhaică pe cât au fost şi restul politicilor lui Ceauşescu”