Un marş din Irlanda care susţine dreptul la avort a reunit mii de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul a reunit mii de oameni  FOTO AFP
Marşul a reunit mii de oameni  FOTO AFP

Aproximativ 10.000 de persoane au participat la un marş sâmbătă, în Dublin, păstrând un moment de reculegere în memoria unei femei indiene care a murit de septicemie într-un spital din Irlanda după ce i s-a refuzat un avort, informează Associated Press.

Mulţi dintre protestatari au afişat fotografii cu Savita Halappanavar şi au aprins lumânări, oprindu-se în faţa biroului prim-ministrului Enda Kenny.

Savita, în vârstă de 31 de ani, a murit pe 28 octombrie, la o săptămână după ce a fost internată în spital cu dureri severe provocate de un avort spontan. Femeia, de profesie stomatolog, era în cea de-a 17-a săptămână de sarcină. Medicii au refuzat cererea ei de a elimina fătul până ce acestuia nu i s-au oprit bătăile inimii, la patru zile de când Savita fusese internată.

Soţul ei susţine că ea ar fi supravieţuit dacă fătul ar fi fost eliminat mai devreme.

În cadrul manifestaţiei de sâmbătă, oamenii care au ieşit în stradă au cerut ca guvernul să garanteze dreptul femeii la avort în circumstanţele care îi pun viaţa în pericol.

În Irlanda, avortul este scos în afara legii. O hotărâre din 1992 a Curţii Supreme de Justiţie afirmă că avorturile ar trebui să fie legale pentru a salva viaţa unei femei, dar guvernele succesive au refuzat  să reglementeze acest principiu general şi au lăsat medicul să decidă, în condiţii de strictă confidenţialitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite