Tensiunile diplomatice dintre Marea Britanie şi Rusia, la un pas de un nou război rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expulzarea diplomaţilor ruşi din mai multe state la nivel global, precum SUA, Germania şi chiar România, ca semn de solidaritate cu Marea Britanie, readuce în discuţie un posibil nou război rece cu Rusia. Potrivit The New York Times, Rusia nu exclude în totalitate această variantă şi consideră că viitorul este mult mai imprevizibil decât în perioada Uniunii Sovietice.

Războiul Rece a fost un conflict care a ţinut peste patru decenii(1947-1991), între statele comuniste, în frunte cu Uniunea Sovietică şi cele capitaliste, în special Statele Unite. Denumirea de „război rece” vine de la faptul că nu a fost un război propriu zis, armat, ci unul politic şi economic. Un conflict între ideologii, care s-ar putea repeta după ultimele tensiuni între Rusia şi Vest.

La începutul lunii, fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă din oraşul englez Salisbury. Autorităţile au descoperit că cei doi au fost otrăviţi cu o neurotoxină produsă în Rusia, iar premierul britanic Theresa May a acuzat Kremlinul pentru acest incident, spunând că este primul atac cu neurotoxine în Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit BBC.

Marea Britanie a decis să expulzeze 23 de diplomaţi ruşi, ca răspuns la atacul asupra lui Skripal pe teritoriul său, iar în semn de solidaritate 24 de ţări din întreaga lume au urmat exemplul şi au decis să trimită acasă zeci de diplomaţi ruşi. Potrivit digi24.ro, SUA a expulzat cei mai mulţi diplomaţi ai Moscovei, 60, urmată de Ucraina, cu 14 şi de Germania, Franţa, Canada şi Polonia, cu 4.

În urma acuzaţiilor, Rusia a adoptat aceeaşi tactică pe care o foloseşte de fiecare dată când apare un conflict şi a negat că a produs vreodată Novichok, neurotoxina folosită în tentativa de asasinat a lui Skripal. Dar negările Kremlinului au fost greu de crezut până şi de presa de la Moscova. O agenţie de ştiri de stat a publicat un interviu cu un om de ştiinţă rus, care a dezvăluit că a contribuit la crearea agentului chimic Novichok-5, conform The New York Times.

Citeşte mai mult pe NewMoney.ro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite