Temerile soldaților ucraineni din prima linie: rușii „își schimbă strategia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ruse lansează asalturi tot mai coordonate și atacă cu eficiență sporită în jurul Bahmut, au dezvăluit pentru BBC soldații ucrainenii aflați în prima linie în Donbas.

Forțele ruse au sporit intensitatea atacurilor în jurul Bahmut FOTO PROFIMEDIA
Forțele ruse au sporit intensitatea atacurilor în jurul Bahmut FOTO PROFIMEDIA

„În aceste momente este foarte greu pentru noi. Vedem că Rusia învață pe zi ce trece și își schimbă strategia. Cred că noi avem nevoie să învățam mai repede decât ei”, spune Dmitro Podvorceanskii, comandantul unității de recunoaștere Dnipro 1.

Doi soldați ucraineni năvălesc la baza temporară a brigăzii după o incursiune de-a lungul unor dealuri înzăpezite aflate mai la sud și încep să indice pe o hartă de mari dimensiuni pozițiile de unde avansează rușii spre o șosea cheie.

„Erau la circa 400 de metri de noi, peste câmp. Rezistăm, dar este tot mai greu”, spune sergentul Denis Kalciuk, detaliind modul coordonat în care au început să opereze unitățile de infanterie, artilerie și avioanele de luptă rusești în jurul Bahmut.

„Avioanele sunt cele mai rele. Nu le poți auzi decât atunci când e prea târziu. La fel și în cazul tancurilor. Cu artileria e mai ușor - cel puțin ai răgaz o secundă, două să te adăpostești pentru că auzi zgomotul”, spune el.

Este deosebit de dificil să evaluezi situația din Donbas, scrie BBC - accesul se face cu dificultate și cu mare risc. În plus, linia frontului de sute de kilometri se schimbă constant- zeci de batalioane și brigăzi ucrainene lucrează de-a lungul ei în relativ secret, fiecare având propriile sarcini.

După ce au petrecut câteva săptămâni în regiune, efectuând interviuri și purtând discuții fără reportofon cu un număr mare de soldați ucraineni, jurnaliștii BBC au identificat câteva teme și evoluții ale luptelor ce se duc în regiunea Donețk.

Forțele din armata regulată au început să preia conducerea în jurul Bahmut

Timp de mai multe săptămâni gruparea paramilitară Wagner a condus în mare parte ostilitățile din jurul Bahmut, suferind pierderi umane catastrofale în urma atacurilor de infanterie lansate aproape suicidar asupra orașului Soledar și a altor localități. Totuși, în ultimele zile, au relatat soldații ucraineni, forțele din armata regulată au revenit la un rol mai proeminent, cu efecte vizibile.

Dmitro Podvorceanskii, comandantul unității de recunoaștere Dnipro 1, dar și alți militari ucraineni au relatat că forțele mai bine echipate din armata rusă au dobândit mai multă experiență și își maschează cu mai multă abilitate depozitele de muniții. Totodată, efectuează atacuri mai calculate asupra rutelor logistice ucrainene. Așa se explică de ce continuă să câștige teren în jurul Bahmut, și concomitent, iau cu asalt un alt oraș potențial important, Vuhledar.

Cu toate astea, nu există deocamdată semne că forțele ruse ar urma să obțină progrese semnificative. Potrivit unui comandant de rang înalt, livrările occidentale de arme au echilibrat balanța în ceea ce privește puterea de artilerie profund inegală în primele luni ale războiului, iar tancurile de luptă pe care urmează să le primească Ucraina ar putea înclina din nou balanța - de data asta în favoarea Ucrainei.

Temerile soldaților ucraineni din prima linie

După luni epuizante de război trupele ucrainene se resimt, dar moralul lor rămâne în continuare ridicat.

Au apărut situații în care unitățile ucrainene nu au părut dispuse să lupte, și au existat neînțelegeri legate de tactică”, a recunoscut un soldat ucrainean, care a vorbit neoficial.

Alți soldați au vorbit despre faptul că au rămas traumatizați după ce și-au văzut prietenii murind, despre divizii care au suferit pierderi devastatoare și despre impactul psihologic de a lupta printre mormane de cadavre ale soldaților ruși.

Un altul a menționat preocupările ce au început să circule cu privire la o nouă mobilizare în Rusia și frica pe care o încearcă când se gândește la mărimea inamicului: „Rusia ne va măcina”. Totuși, cei mai mulți soldați au pus aceste temeri pe seama epuizării în timp ce și-au exprimat aprecierea față de comandanți pentru că le-au dat răgaz să-și recapete forțele.

Pe de altă parte, locul unde ar putea fi lansată următoarea contraofensivă a stârnit multe speculații printre soldați. Dacă unii anticipează o încercare de a lansa atacuri mai departe spre nord, în provincia Lugansk, alții se întreabă dacă nu cumva va fi spre sud către Melitopol astfel încât să se obțină o izolare a forțelor ruse în preajma și în Peninsula Crimeea.

Un ofițer experimentat a declarat că, în opinia sa, Rusia urmărește să își redreseze linia frontului, să mai pună mâna pe câteva porțiuni din Donbas, ca apoi să anunțe „misiune îndeplinită” și să facă presiuni pentru negocieri de pace. El a spus că este convins că Ucraina nu accepta niciodată asta, dar a avertizat că armata va avea nevoie de avioane de luptă occidentale pentru a străpunge toate noile apărări ale Rusiei, în special în sudul țării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite