Sute de persoane din Turcia au fost puse sub acuzare pentru degenerarea protestelor din luna iunie, de la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

255 de persoane au fost în mod oficial puse sub acuzare marţi de Biroul procurorului din Istanbul pentru participarea lor violenţele produse în cadrul manifestaţiilor antiguvernamentale care au avut loc în iunie, în oraşul turc.

Printre cele 255 de persoane aflate în această situaţie, şapte sunt nu sunt cetăţeni turci. Aceste persoane au fost acuzate de o serie de delicte, printre care încălcarea dreptului la protest, daune aduse proprietăţii private sau lăcaşurilor de cult, lovirea şi vătămarea unor membri ai forţelor de ordine sau furturi, a detaliat biroul procurorului într-un comunicat, citat de agenţia de presă AFP.

Pentru moment nu a fost stabilită o eventuală dată pentru procese.

La sfârşitul lunii septembrie, un tribunal turc fost de acord înceapă un proces împotriva a opt suspecţi, din care patru poliţişti, pentru bătaia unui protestatar de 19 ani care a murit din cauza rănilor avute, după câteva săptămâni. De asemenea, la sfârşitul lunii octombrie au avut loc ciocniri în faţa unei instanţe de judecată unde un poliţist era acuzat de uciderea unui alt manifestant.

Câteva mii de persoane au fost arestate de poliţie în timpul protestelor, care au reunit peste 2,5 milioane de persoane în aproape o sută de oraşe turce în decursul primelor trei săptămâni ale lunii iunie.  

Reprimarea violentă a protestatarilor a degenerat într-o mişcare politică de masă împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat că este autoritar şi că vrea să „islamizeze” Turcia.

Administraţia turcă a fost acuzată pentru apelul la violenţă pentru reprimarea manifestaţiilor, în acelaşi timp fiind criticaţi şi protestatarii violenţi, principalele voci fiind Consiliul Europei şi Amnesty International.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite