„Sunt civili, la dracu'!”: apelurile telefonice interceptate dezvăluie mărturisiri făcute de soldații ruși
0Un soldat rus a făcut o mărturisire uluitoare în timpul unei conversații telefonice înregistrate cu iubita sa, conform unui articol apărut pe www.dailytelegraph.com.au.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut cetățenilor ruși să reziste mobilizării militare care a stârnit proteste în anumite părți ale Rusiei, în discursul său de noapte de joi, 22 septembrie.
În timpul discursului său, Zelensky a trecut la rusă pentru a „explica rușilor ce se întâmplă”. „Protestele împotriva mobilizării au luat amploare … Un soldat rus a admis o recunoaștere uluitoare despre intențiile crude ale forțelor militare ale țării sale, oferind mai multe dovezi că armata lui Vladimir Putin nu se teme să comită crime de război, în ciuda faptului că sunt negate astfel de acțiuni. Scurgeri de apeluri telefonice făcute de militari ruși în timp ce slujeau în Ucraina susțin acuzațiile conform cărora forțele Moscovei primesc ordin să «ucidă pe toți cei pe care îi vedem»”, inclusiv pe civili.”
Într-o conversație interceptată publicată de The New York Times, un soldat pe nume Serghei i-a mărturisit iubitei sale că i s-a ordonat să omoare sute de civili în Bucha, la aproximativ 34 km distanță de Kiev.
„Ne-au spus că, acolo unde mergem, sunt o mulțime de civili care se plimbă. Și ne-au dat ordin să-i ucidem pe toți cei pe care îi vedem”, a spus el.
Aceasta includea ordinul de a executa trei bărbați care treceau fără să știe pe lângă depozitul forțelor din Moscova.
„I-am reținut, i-am dezbrăcat și le-am verificat toate hainele. Apoi a trebuit să se ia o decizie dacă să-i lăsăm să plece”, a spus el.
„Dacă îi lăsăm să plece, ne-ar putea dezvălui poziția… Așa că s-a decis să-i împușcăm.”
Într-un al doilea telefon, un alt soldat pe nume Aleksandr i-ar fi spus unei rude că mai multe cadavre zăceau pe drum cu „membrele împrăștiate”.
„Nu sunt ai noștri și sunt civili, la dracu'!”, a spus el.
Între timp, alții au indicat că și-au pierdut încrederea în liderul lor și de atunci și-au retras sprijinul față de decizia lui Putin de a invada Ucraina. Drept urmare, sunt dispuși să facă aproape orice pentru a scăpa de război.
Cel puțin 458 de persoane au murit în suburbiile Bucei și în împrejurimi, după ce au fost prinse în focul încrucișat între 27 februarie și 12 martie, iar apoi din nou între 29 și 31 martie la începutul acestui an.
În urma investigațiilor, cercetătorii Human Rights Watch care au lucrat în regiunea devastată de război între 4 și 10 aprilie ar fi găsit „dovezi extinse” ale potențialelor crime împotriva umanității, inclusiv execuții, crime ilegale, dispariții forțate și tortură.
Richard Weir, cercetător de criză și conflict la Human Rights Watch, a declarat într-un articol produs de organizație că aproape fiecare colț din Bucha a fost o scenă a crimei.
„Se simțea că moartea este peste tot”, a spus el. „Dovezile indică faptul că forțele ruse care ocupau Bucha au arătat dispreț și desconsiderare față de viața civilă și principiile cele mai fundamentale ale legilor războiului.” Acest indiciu era un semn al unui adevăr sumbru susținut de recunoașterile lui Serghei și Aleksandr.,
Afirmațiile soldaților se numără printre sutele de conversații interceptate de Ucraina.
Cei care au efectuat apelurile telefonice au făcut-o pe 22 de telefoane comune, contactând rude, soții și prieteni, în ciuda ordinului să nu facă acest lucru.
Acum, conversațiile lor sincere cu cei dragi ar putea fi folosite ca dovezi, deoarece Ucraina lucrează pentru a dovedi că acuzațiile lor despre Rusia sunt de fapt o realitate.
Conversațiile divulgate vin după o serie de informații conform cărora, la începutul anului, trupele ruse s-au rănit în mod deliberat pentru a evita lupta în război.
Într-un apel telefonic interceptat, publicat de Direcția de Informații a Ministerului Ucrainean al Apărării în mai, un soldat demoralizat a recunoscut mamei sale că militarii, anterior patrioți, urmau măsuri extreme pentru a scăpa de luptă.
„Am avut un comandant care s-a împușcat în picior doar ca să iasă de aici. Și asta a fost chiar la început”, a spus soldatul din trupele de desant aerian în vârstă de 20 de ani, care servește în regiunea Herson.
Între timp, un alt apel ar fi fost înregistrată o soție care i-a spus soțului ei în serviciu militar să „cadă dintr-un tanc sau ceva” într-o încercare disperată de a se întoarce acasă.
„Nu știu! Pentru că ai putea să mergi acasă direct de la spital... Nu există altă cale de ieșire”, a spus ea.
Un al treilea apel telefonic între un parașutist rus și mama sa a dezvăluit că armata țării era decimată rapid.
„Oamenii noștri dispar pe cont propriu”, a spus el. „Unii dintre ei au dispărut fără urmă. Unii au fost luați prizonieri. Unii se ascund. Unii sunt deja în Rusia.”
Începând cu luna martie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că a ucis sau rănit peste 45.000 de membri ai forțelor ruse; cele mai multe decese au avut loc în estul Donețkului și în sudul Mykolaivului.
Acum, rușii din rezervă și cei care au servit anterior urmează să fie înrolați „pentru a proteja patria”, după ce Putin a anunțat o mobilizare parțială pe 21 septembrie.
Cu toate acestea, planul Rusiei de a recruta trupe de rezervă nu a venit fără provocările sale, deoarece bărbații neeligibili au fost chemați din greșeală, înfuriindu-i pe ruși.
Și loviturile pentru Putin nu se termină aici; o treime dintre cetățenii ruși care participă la un sondaj fiind de acord că operațiunea lui Putin de a prelua Ucraina nu a avut succes.