Summitul NATO de la Haga se va concentra pe sprijinul militar pentru Ucraina. „Va fi un subiect important”

0
Publicat:

Summitul NATO de la Haga va viza sprijinul militar pentru Ucraina, astfel încât țara să fie pregătită atât pentru apărare, cât și pentru o eventuală pace durabilă, a transmis secretarul general al alianței, Mark Rutte.

Summitul NATO de la Haga se va concentra pe sprijinul pentru Ucraina FOTO Shutterstock
Summitul NATO de la Haga se va concentra pe sprijinul pentru Ucraina FOTO Shutterstock

Mark Rutte a subliniat, într-o conferință de presă comună cu președintele ceh Petr Pavel, la sediul NATO din Bruxelles, că toate cele 32 de state membre vor discuta sprijinul continuu pentru Ucraina și evitarea repetării eșecurilor din trecut, potrivit Kyiv Independent.

„În ceea ce privește Ucraina, va fi un subiect important al summitului de la Haga. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina, cât timp lupta continuă, primește tot sprijinul colectiv posibil pentru a se afla în cea mai bună poziție cu putință pentru a merge mai departe”, a spus Rutte.

El a adăugat că atunci când va veni momentul păcii, fie printr-o încetare a focului, fie printr-un acord formal, aceasta trebuie să fie „durabilă și sustenabilă”.

„Trebuie să ne asigurăm că nu revenim la ceea ce am văzut cu acordurile de la Minsk”, a subliniat Rutte, referindu-se la acordurile din 2015 care nu au reușit să aducă o pace durabilă în estul Ucrainei.

Rutte a încheiat subliniind forța colectivă a NATO: „Aceasta va arăta cu adevărat că NATO, alcătuită din 32 de țări cu o economie combinată de 50 de trilioane de dolari și un nivel ridicat al cheltuielilor de apărare, este cu adevărat capabilă să se apere împotriva oricărui adversar.”

Aliații urmează să se reunească la summitul anual de la Haga în perioada 24-25 iunie, pe fondul incertitudinilor tot mai mari legate de angajamentul Statelor Unite față de NATO sub președintele american Donald Trump.

Trump a fost un critic constant al partenerilor NATO ai SUA și a declarat că nu va apăra statele care nu îndeplinesc obiectivele de cheltuieli pentru apărare, punând direct sub semnul întrebării principiul apărării colective al alianței.

Președintele american a acuzat țările europene că nu contribuie echitabil la nevoile de apărare ale alianței, iar administrația sa a transmis că își reorientează atenția strategică de la Europa spre regiunea Indo-Pacifică.

Statele membre NATO și-au crescut semnificativ cheltuielile pentru apărare de la declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în 2022, iar țări precum Polonia și statele baltice urmăresc atingerea unui prag de 5% din PIB în următorii ani.

Anterior, agenția italiană ANSA a relatat că SUA se opune participării președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la viitorul summit NATO. Potrivit Euractiv, aliații au convenit că liniștirea lui Trump este prioritară și nu au transmis o invitație oficială Ucrainei – o decizie care nu a fost confirmată public de oficialii NATO.

Ulterior, secretarul de stat american Marco Rubio a negat că SUA s-ar opune prezenței lui Zelenski, spunând jurnaliștilor: „Nu, nu știu de unde a apărut această informație.”

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite