Europa se află în „șoc post-traumatic” din cauza războiului din Ucraina, avertizează ministrul grec de externe

0
Publicat:

Sancțiunile economice împotriva Rusiei nu merg până acolo încât să poată fi atins un „punct de cotitură pentru pace”, a apreciat ministrul grec de externe, Georgios Gerapetritis. Acesta e de părere că presiunea occidentală asupra Moscovei nu are succes decât parțial, întrucât Rusia a găsit modalități de a atenua impactul sancțiunilor, relatează Associated Press. 

Europa face presiuni asupra Rusiei prin sancțiuni FOTO Shutterstock
Europa face presiuni asupra Rusiei prin sancțiuni FOTO Shutterstock

Declarațiile șefului diplomației grecești au fost făcute într-un interviu pentru AP. Grecia deține președinția rotativă a Consiliului de Securitate a ONU în această lună. Acesta a discutat inclusiv despre „o criză a identității politice europene” și de un moment de răscruce în ceea ce privește democrația în Europa.

Remarcile lui Gerapetritis reflectă cu fidelitate realitatea de pe câmpul de luptă din Ucraina, comentează publicația ucraineană Euromaidan Press. În ciuda sancțiunilor, Rusia plănuiește o ofensivă de vară la scară largă, într-o încercare reînnoită de a cuceri cinci regiuni din țara invadată. Ucraina raportează că luptele au început deja. În astfel de condiții, Kievul are nevoie urgentă de mai multe arme și protecție.

În ultimele luni, problema impunerii de sancțiuni suplimentare a iscat dezbateri între UE și SUA: deși inițial Washingtonul a susținut măsuri economice mai dure contra Rusiei, ulterior a dat semne că bate în retragere după conversația telefonică între președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin.

În lipsa unui armistițiu, Putin a intensificat atacurile asupra civilior din Ucraina

În ciuda respingerii de către Putin a unui armistițiu și a lipsei de disponibilitate de a reduce agresiunea, SUA au decis totuși să nu impună nicio presiune și chiar au amenințat că se vor retrage cu totul din negocieri.

Între timp, trupele Moscovei și-au intensificat teroarea împotriva civililor din teritoriile ucrainene.

În condițiile în care Rusia este teoretic cea mai sancționată țara din lume,  aceste sancțiuni nu au reușit încă să-i limiteze complet agresivitatea militară.

În acest context, UE a adoptat cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni, deși frontul european nu a fost unit. Pachetul se concentrează pe noi restricții asupra flotei din umbră, amenințări hibride și companii din țări terțe care ajută industria de apărare a Rusiei să eludeze sancțiunile.

Experții recunosc că aceste măsuri sunt importante, dar nu au capacitatea de da o lovitură decisivă economiei Rusiei, iar eficiența în general a sancțiunilor rămâne un subiect de dezbatere.

Europa suferă de sindrom post-traumatic pe fondul războiului din Ucraina

Gerapetritis a adăugat că Europa se confruntă cu o „criză de identitate politică” pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit acestuia, țările UE suferă de pe urma unor „anumite diviziuni și conflicte”.

Un obstacol major în calea deciziilor rapide este regula care oferă unei singure națiuni putere de veto. 

Pe de altă parte, dreptul de veto reflectă interese naționale care ar trebui să fie în centrul politicii europene.

În acest moment, Gerapetritis apreciază â că Europa se află într-o „criză de identitate politică”.

„Se pare că, uneori, uităm care sunt elementele esențiale care ne-au unit ca europeni și suferim de pe urma unor divergențe și conflicte.

Iar acum suferim de sindromul post-traumatic după războiul din Ucraina. Așadar, cred că Europa trebuie să-și redescopere reziliența și identitatea”, spune ministrul grec de externe.

El subliniază că Grecia este alături de Ucraina, întrucât este o țară care susține statul de drept, suveranitatea și integritatea sa teritorială.

O criză a democrației legată de inegalitate

Gerapetritis, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU în această lună, a declarat că inegalitățile dintre națiuni și oameni pun la îndoială „esența democrației și a statului de drept”. Drept urmare, „am intrat într-o eră în care populismul și demagogii conduc, în esență, statul”, a spus el.

El a spus că tulburările globale sunt și rezultatul tehnologiei și al mobilității mondiale, ceea ce înseamnă că orice fel de problemă majoră- de la pandemii la schimbările climatice și migrație - îi afectează pe toți. Turbulențele survin și în urma unei crize în cooperarea globală în ansamblu, dar și de încredere în organizațiile internaționale, care au eșuat să abordeze provocările din ultimii ani.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite