Activitate militară sporită a Rusiei la granița cu NATO. Ce au arătat imaginile din satelit

0
Publicat:

Forțele ruse își consolidează bazele și construiesc infrastructură militară în apropierea graniței cu Finlanda, potrivit unor imagini recente din satelit – o serie de mișcări care ar putea oferi indicii despre strategia Moscovei după încheierea războiului din Ucraina.

Rusia își consolidează bazele de la granița cu Finlanda FOTO Planet Labs
Rusia își consolidează bazele de la granița cu Finlanda FOTO Planet Labs

Imaginile, confirmate de oficiali NATO, arată rânduri întregi de corturi, depozite noi care pot adăposti vehicule militare, renovări la adăposturi pentru avioane de luptă și o activitate susținută de construcție la o bază de elicoptere care fusese, în mare parte, abandonată și acoperită de vegetație, transmite New York Times.

Deocamdată, aceste acțiuni par să reprezinte faza incipientă a unei extinderi de amploare, pe termen lung, iar oficialii NATO spun că nu seamănă deloc cu acumularea de trupe de la granița cu Ucraina înainte de invazia la scară largă din 2022. În prezent, Rusia, preocupată de războiul din Ucraina, are foarte puține trupe la frontieră, iar finlandezii insistă că, cel puțin pentru moment, nu există o amenințare reală.

O zonă tot mai disputată

Totuși, Finlanda este unul dintre cei mai noi membri ai NATO, aderând în urmă cu doi ani, iar aceste mișcări reflectă fără îndoială percepția Moscovei asupra unei amenințări: această frontieră de 1.340 km a devenit cea mai lungă linie de contact a alianței occidentale cu Rusia. Analiștii militari prezic că ar putea deveni un punct fierbinte, mai ales că mare parte din această graniță se află în Cercul Arctic, o zonă din ce în ce mai disputată.

Oficialii apărării din Finlanda prezic că, dacă faza de intensitate ridicată a războiului din Ucraina se va încheia – unul dintre obiectivele eforturilor de pace care se desfășoară în Turcia – Rusia va redistribui mii de soldați la frontiera cu Finlanda.

Finlandezii cred că au un interval de aproximativ cinci ani înainte ca Rusia să își consolideze forțele până la un nivel considerat amenințător. Dar sunt siguri că acest lucru se va întâmpla, iar numărul trupelor rusești din zonă se va tripla.

„Vom vorbi despre un nivel mult mai ridicat de trupe”, a declarat generalul de brigadă Pekka Turunen, directorul serviciului de informații al apărării finlandeze.

FOTO Planet Labs
FOTO Planet Labs

Rusia și expansiunea NATO

Din perspectiva Moscovei, rușii consideră că trebuie să-și consolideze apărarea pentru a se proteja de expansiunea NATO – un subiect sensibil de multă vreme. Țările baltice au fost primele foste republici sovietice care au aderat la NATO, aducând porțiuni mari ale graniței ruse în contact direct cu alianța.

Posibilitatea ca Ucraina – o fostă republică sovietică și mai mare – să urmeze același drum a fost atât de amenințătoare pentru Moscova încât a devenit una dintre cauzele celui mai devastator război terestru din ultimele generații.

„Armata rusă a trecut printr-o expansiune semnificativă a forței”, a spus Michael Kofman, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, Washington. „După război, forțele terestre vor fi probabil mai numeroase decât înainte de 2022. Dacă ne uităm la restructurarea planificată a districtelor militare, este clar că vor prioritiza zonele aflate în fața NATO.”

Oficialii NATO sunt de acord.

Ce urmează după războiul din Ucraina

Oricând se va încheia războiul din Ucraina, un înalt oficial NATO a declarat că Rusia va redistribui trupe tot mai departe spre nord.

Rusia consideră că Arctica și accesul în Arctica sunt esențiale pentru statutul de mare putere, a spus oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza caracterului sensibil al subiectului.

Potrivit imaginilor din satelit, elicopterele rusești s-au întors la o bază din apropiere de Murmansk, un oraș-port din Cercul Arctic, după o absență de două decenii.

În timp ce dronele ucrainene atacă aerodromuri din toată Rusia, comandamentul rus a mutat activele mai la nord, pentru a le scoate din raza de acțiune. Asta le-a adus însă mult mai aproape de teritoriul NATO.

Zeci de avioane de luptă rusești au fost observate recent la baza aeriană Olenya, tot în Arctica, la mai puțin de 160 km de granița cu Finlanda, potrivit imaginilor din satelit. Alte activități recente includ peste o sută de corturi noi apărute acum aproximativ un an la Kamenka, o bază rusă aflată la mai puțin de 65 km de Finlanda.

„Ei își extind brigăzile în divizii, ceea ce înseamnă că unitățile de lângă granițele noastre vor crește semnificativ – cu mii de oameni”, a declarat Emil Kastehelmi, analist al grupului finlandez Black Bird Group, specializat în analiza dezvoltărilor militare din nord și din Ucraina.

Kastehelmi, care a analizat zeci de imagini recente pentru The New York Times, a spus că următorii ani ar putea aduce schimbări masive la frontiera finlandeză, în funcție de cum și când se va încheia războiul din Ucraina.

„Creșterea prezenței militare în apropierea noastră se va produce după ce luptele din Ucraina se vor potoli”, a declarat Janne Kuusela, directorul politicii de apărare din cadrul Ministerului finlandez al Apărării.

Cât va dura acest lucru, a spus el, nu știe. Dar a adăugat: „Trebuie să fim pregătiți pentru asta.”

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite