SUA vor mobiliza armament greu în Polonia începând de la mijlocul anului 2016, anunţă ministrul polonez al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, întâmpinat pe 19 mai 2015 la Washington de către omologul său american Ashton Carter FOTO AFP
Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, întâmpinat pe 19 mai 2015 la Washington de către omologul său american Ashton Carter FOTO AFP

Prima mobilizare de armament greu american la două baze din Polonia este programată pentru mijlocul anului 2016, a anunţat joi ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, citat de AFP online.

Statele Unite au anunţat în iunie că vor mobiliza temporar armament greu în ţările baltice, Polonia, Bulgaria şi România, între care vehicule de luptă şi echipamente asociate, pentru o brigadă pe flancul estic al NATO, dar nu şi trupe.

„Ne aşteptăm ca această desfăşurare să aibă loc la mijlocul anului 2016“, a declarat Siemoniak pentru agenţia PAP.

„În urma studiilor de pe teren şi a discuţiilor cu partenerii noştri americani, am identificat două locuri pentru desfăşurarea de armament greu american, şi anume în vestul Poloniei şi în nord-estul ţării“, a precizat ministrul, fără a specifica amplasarea exactă.

Potrivit lui Siemoniak, detaliile vor fi stabilite la reuniunea miniştrilor Apărării ai statelor membre NATO, care va avea loc la Bruxelles la începutul lunii octombrie.

Este pentru prima dată când armament greu american va fi desfăşurat în ţări membre NATO care, înainte de căderea Zidului Berlinului, s-au aflat sub sfera de influenţă a Uniunii Sovietice.

Pentagonul a anunţat în iunie că va mobiliza 250 de piese de armament greu în Europa de Est, între care 90 de tancuri Abrams, 140 de vehicule blindate Bradley şi 20 de tunuri autopropulsate.

Planul american a stârnit deja furia preşedintelui rus Vladimir Putin, care a anunţat că Moscova va mobiliza în replică peste 40 de rachete intercontintale până la sfârşitul acestui an.

Ţările blatice şi unele state din Europa Centrală şi de Est şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorările după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, în martie 2014, şi izbucnirea luptelor între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o lună mai târziu.

Noul preşedinte al Poloniei, Andrzej Duda, a apreciat, miercuri, că numărul bazelor NATO din Europa Centrală şi de Est ar trebui să crească „treptat“, „în raport cu extinderea Alianţei“, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite