Stoltenberg: Va continua să crească prezenţa NATO în zona de sud-est nu numai terestru, prin brigada multinaţonală, ci şi maritim şi aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

În reuniunea de vineri, 8 iulie, a Consiliului Alianţei a fost discutată problema prezenţei navale a NATO în Marea Neagră şi modul în care Alianţa poate contribui la întărirea securităţii ţările membre riverane. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit, pentru „Adevărul“, despre prezenţa brigăzii multinaţionale în România.

„În primul rând, NATO a crescut deja nivelul de securitate în zona Mării Negre şi în zona de sud-est a Alianţei, atât prin intermediul unor misiuni de reasigurare în Marea Neagră cât şi în Turcia, prin zborurile de avioane AWACS şi sistemele anti-rachetă. Toate acestea au dus la ridicarea nivelului de prezenţă al Alianţei în zonă. În al doilea rând, am decis azi asupra unei noi prezenţe militare adaptate în zona de sud-est sub forma unei brigăzi româno-bulgare care va oferi cadrul necesar pentru pregătire extensivă a unor forţe NATO multinaţionale reunite în această brigadă româno-bulgară şi vor mai exista pregătiri organizate şi în alte ţări din zona de sud-est a Alianţei“, a explicat Stoltenberg.

În plus, secretarul general al NATO a declarat că „am decis să cerem planificatorilor noştri militari să ofere opţiuni pentru reuniunea miniştrilor apărării care va avea loc în octombrie asupra modului în care putem să creştem pe mai departe prezenţa noastră în zonă nu numai terestru, deoarece acest lucru se va realiza prin intermediul brigăzii, ci şi aerian şi maritim. Mai multe naţiuni şi-au exprimat interesul pentru această prezenţă întărită aeriană şi maritimă dar vom fi mai precişi asupra acestui subiect după reuniunea respectivă a Miniştrilor apărării din luna octombrie“.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat vineri priorităţile Alianţei Nord-Atlantice şi a confirmat înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în România, pentru a consolida flancul sud-estic al blocului militar. „Vom transforma o brigadă românească într-o brigadă multinaţională pentru a consolida prezenţa NATO pe flancul sud-estic“, a declarat el, la Varşovia, citat de news.ro.

„În Estonia, Letonia, Lituania şi aici, în Polonia, vom desfăşura, prin rotaţie, batalioane multinaţionale“, a adăugat secretarul general al NATO.

Mai exact, cele 28 de state membre NATO vor aproba oficial desfăşurarea a patru batalioane, formate din 3.000 până la 4.000 de militari, în cele trei ţări baltice şi în estul Poloniei, pentru a le linişti şi a dovedi că Alianţa este pregătită să îşi apere toţi membrii.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia, Stoltenberg a subliniat că „Războiul Rece este istorie şi ar trebui să rămână istorie“.

Summitul se va concentra şi pe consolidarea partenerialui UE-NATO. Aceasta va permite contracararea ameninţărilor hibride şi cibernetice şi consolidarea securităţii maritime, a explicat Stoltenberg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite