Stoltenberg a spus că ţările NATO nu au fost de acord să abandoneze expansiunea spre est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că ţările NATO nu au fost de acord să abandoneze extinderea alianţei spre est. Toate cele 30 de ţări membre iau o decizie comună în cadrul alianţei, a subliniat secretarul general al NATO.

"Toate cele 30 de ţări membre iau o decizie comună în NATO. Nu există o astfel de decizie în care ţările NATO au convenit să abandoneze ceea ce a fost scris în tratatul fondator al NATO - Tratatul de la Washington", a declarat Stoltenberg sâmbătă într-un interviu acordat televiziunii germane ARD.

În 1949, la Washington, miniştrii de externe ai 12 state (Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Islanda, Italia, Canada, Luxemburg, Ţările de Jos, Norvegia, Portugalia, Statele Unite şi Franţa) au semnat Tratatul Atlanticului de Nord pentru „întărirea stabilităţii”. şi creşterii prosperităţii în regiunea Atlanticului de Nord”. Potrivit articolului 10 din document, părţile la acord, de comun acord, pot propune oricărui alt stat european să adere la alianţă.

Pe 18 februarie, Der Spiegel  a raportat, citând documente de arhivă, că ţările occidentale au promis într-adevăr conducerii Uniunii Sovietice în 1991 să nu extindă NATO spre est. Potrivit acestuia, iniţial acest document a fost clasificat drept „secret”. Se referă la o întâlnire a reprezentanţilor ministerelor de externe ale Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei şi Germaniei, care a avut loc la Bonn la 6 martie 1991.

În special, reprezentantul SUA de atunci Raymond Seitz a remarcat: „Am spus clar Uniunii Sovietice – în cadrul negocierilor „doi plus patru”, precum şi în alte negocieri – că nu vom beneficia de pe urma retragerii trupelor sovietice din Europa de Est. ." „NATO nu ar trebui să se extindă nici formal, nici informal spre est”, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite