Stoltenberg a anunţat posibilitatea unei soluţionări politice a divergenţelor dintre NATO şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Jens Stoltenberg se aşteaptă la mai multe runde de negocieri.
Foto: EPA-EFE / Jens Stoltenberg se aşteaptă la mai multe runde de negocieri.

Totodată, secretarul general a ameninţat cu „măsuri de descurajare NATO” în cazul agravării relaţiilor dintre alianţă şi Federaţia Rusă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că riscul unui conflict militar între alianţă şi Federaţia Rusă rămâne, dar părţile pot ajunge la o soluţie politică pentru a-şi rezolva divergenţele. El şi-a exprimat această opinie duminică într-un interviu pentru ziarul britanic Financial Times .

"Este posibil să se găsească o soluţie politică, să se ţină cont de preocupările Rusiei. <...> Dar riscul de conflict rămâne", a spus Stoltenberg, ameninţând cu "măsuri descurajatoare din partea NATO" în cazul agravării relaţiilor dintre alianţă şi Federaţia Rusă. El a adăugat că NATO „speră la ce este mai bun şi va munci din greu în această direcţie, dar se va pregăti şi pentru ce e mai rău”.

Stoltenberg a remarcat încă o dată că alianţa nu este pregătită să discute despre garanţiile de neextindere a NATO spre Est, aşa cum cere Moscova, deoarece acest lucru ar contrazice „principiile cheie” ale organizaţiei. În acelaşi timp, el a subliniat că NATO şi Statele Unite sunt pregătite să se angajeze într-un dialog cu privire la măsurile care vizează reducerea riscului de situaţii de conflict, în special „cu privire la controlul armelor, la eforturile de a asigura] o mai mare transparenţă a activităţii şi exerciţiilor militare şi a dezvoltării unor linii de comunicare”.

Totodată, secretarul general al NATO a sugerat că soluţia finală de soluţionare a diferendelor dintre părţi nu va fi găsită la întâlnirea de săptămâna viitoare. Pentru a face progrese vor fi necesare mai multe runde de negocieri, a spus el. „Suntem pregătiţi să îmbunătăţim relaţiile”, a spus Stoltenberg. „Am demonstrat anterior că suntem capabili să facem compromisuri şi să găsim soluţii cu Rusia”.

Pe 10 ianuarie, la Geneva sunt planificate negocieri între Federaţia Rusă şi Statele Unite privind garanţiile de securitate. Pe 12 ianuarie, reprezentanţii Moscovei vor discuta preocupările lor cu privire la securitate cu statele europene, precum şi proiectele ruseşti legate de garanţiile de securitate, la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, iar pe 13 ianuarie, la o şedinţă a Consiliului Permanent al OSCE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite