Steve Bannon prezice un „cutremur“ politic după alegerile europene. Salvini şi Le Pen transmit mesaje optimiste de la Milano

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steve Bannon FOTO EPA
Steve Bannon FOTO EPA

Steve Bannon, fostul consilier special al preşedintelui american Donald Trump, prezice un „cutremur“ politic după alegerile europene, programate în perioada 23-26 mai. În opinia sa, acest scrutin va fi un preludiu la realegerea lui Trump la Casa Albă şi la propulsarea liderului extremei drepte franceze, Marine Le Pen, la Palatul Elysée.

De la Milano, Matteo Salvini se declară optimist cu cinci zile înainte de startul europarlamentarelor, prevăzute să aibă loc duminica viitoare în România.

Într-un interviu acordat cotidianului francez „Le Parisien“ şi preluat de agenţia de presă Reuters, Steve Bannon afirmă că victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale din Franţa, în mai 2017, a stopat „mişcarea populistă de insurecţie“ din Europa însufleţită de instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, cu câteva luni mai devreme, dar că totul se va schimba scrutinul europarlamentar din 23-26 mai.

„Revolta naţional-populistă părea încheiată. Dar, în weekendul viitor, veţi avea o situaţie cu Matteo Salvini, Marine Le Pen şi Nigel Farage la conducerea a trei dintre cele mai mari patru partide prezente în Parlamentul European. Totul s-a schimbat în doi ani“, a declarat Bannon.

În opinia sa, această situaţie o va propulsa pe Marine Le Pen la preşedinţia franceză. Adunarea Naţională, partidul lui Le Pen, se află la egalitate în sondaje cu La République en marche, partidul lui Macron.

„Dacă Macron nu va câştiga pe 26 mai, politica franceză va fi reiniţializată. Cursa pentru preşedinţie va începe a doua zi după europene“, spune el.

Mai mult, Steve Bannon vede o interdependenţă între alegerile europene şi cele americane.

„Trump nu ar fi fost ales preşedinte fără Brexit, care a dat elan. Dacă populiştii obţin peste 30% la europene, atunci vor da acel elan care îl va ajuta pe Trump în campania din 2020“, susţine el.

La Milano, Marine Le Pen a declarat că vrea să formeze o „super-facţiune“ cu alte formaţiuni politice cu viziuni similare în viitorul Parlament European.

Potrivit ei, o astfel de alianţă ar putea modifica structura Uniunii Europene pentru „prima dată în ultimele decenii“. „Perspectiva mă inspiră“, a adăugat ea.

Le Pen a făcut aceste declaraţii în cadrul unui summit al naţionaliştilor europeni găzduit sâmbătă de liderul partidului italian Liga, Matteo Salvini, care deţine şi portofoliile de vicepremier şi ministru de Interne.

Matteo Salvini luand cuvantul la un mitingla Milano inainte de alegerile europene FOTO EPA-EFE

Matteo Salvini luând cuvântul la Milano FOTO EPA-EFE

Salvini a convocat această reuniune în scopul creării unei alianţe a partidelor eurosceptice în viitorul Parlament European.

„Cred că multe lucruri se vor schimba în Europa”, a declarat Salvini pentru Reuters înainte de reuniune. El a prezis că va câştiga împreună cu aliaţii săi un număr semnificativ de mandate de europarlamentar.

Pe lângă Le Pen, alţi zece lideri de extrema dreaptă din UE au fost invitaţi la Milano, şi anume Laura Huhtasaari (Finlanda), Andres Vistisen (Danemarca), Boris Kollar (Slovacia), Geert Wilders (Olanda), George Meuthen (Germania), Gerolf Annemans (Belgia), Jaak Madison (Estonia), Tomio Okamura (Cehia) şi Veselin Mareşki (Bulgaria). Harald Vilimski, capul de listă al partidului austriac FPÖ, nu s-a mai deplasat la Milano din cauza unui scandal uriaş izbucnit vineri seara pe scena politică de la Viena.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite