Reacția statelor baltice la cererea Ucrainei de aderare la NATO

0
0

Cele trei state baltice au afirmat că sunt în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la NATO, în ciuda faptului că alți aliați occidentali ai Kievului nu au fost de acord pe această temă, relatează sâmbătă dpa, conform Agerpres.

Statele baltice sunt de părere că primirea Ucrainei în NATO va întări alianța.
Estonia, Letonia şi Lituania susțin primirea Ucrainei în NATO. Foto: Arhivă

Prietenii baltici ai Ucrainei sprijină pe deplin ideea primirii Ucrainei în NATO cât mai repede cu putinţă. Curajul Ucrainei care inspiră nu poate decât să ne întărească alianţa”, au scris pe Twitter, vineri seară, miniştrii de Externe ai celor trei ţări. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat la scurt timp, după ce Vladimir Putin a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene ocupate parțiale de forțele armate rusești, că a depus cererea de aderare la NATO

Cele trei țări baltice fac parte din cei mai vocali susținători ai Ucrainei, scrie dpa, care a mai adăugat că cele trei state se învecinează cu Rusia și o percep pe cea din urmă drept o amenințare la adresa securității lor. 

Anunțul președintelui ucrainean a fost primit cu prudență la Washington și la sediul NATO din Bruxelles. 

„În prezent, opinia noastră este că cea mai bună cale pentru noi de a susţine Ucraina este prin intermediul sprijinului practic, pe teren, în Ucraina şi că procesul la Bruxelles (privind aderarea Ucrainei la NATO - n.r.) trebuie abordat într-un alt moment", a afirmat consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat: „Noi ne concentrăm acum să furnizăm sprijin imediat Ucrainei, să ajutăm Ucraina să se apere împotriva brutalei invazii ruse". 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite