Spionajul militar ucrainean, despre retragerea rușilor din Herson: O campanie de dezinformare

0
Publicat:

Direcţia Principală de Informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) nu se aşteaptă ca trupele ruse să se retragă din oraşul Herson, situat în sudul Ucrainei, ci dimpotrivă, să îl ocupe în continuare.

Kirilo Budanov FOTO EPA-EFE
Kirilo Budanov FOTO EPA-EFE

„Ocupanţii ruşi creează impresia că pleacă din Herson, dar de fapt ei desfăşoară noi unităţi acolo”, a afirmat șeful GUR, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat pentru ziarul „Ukrainska Pravda”.

Potrivit lui Budanov, evacuările anunțate de ruşi fac parte dintr-o campanie de dezinformare.

Pe de o parte, Rusia îşi mută structuri financiare, echipamente, locuitorii vulnerabili şi persoanele rănite din Herson, iar, pe de altă parte, își consolidează în acest oraș forțele de ocupație, a precizat Budanov.

„Ei creează iluzia că totul este pierdut. Şi totuşi, în acelaşi timp, ei aduc aici noi unităţi militare şi se pregătesc de lupte de stradă în Herson”, a declarat şeful GUR pentru agenţia de presă Interfax-Ukraina.

Declaraţiile lui Kirilo Budanov nu au putut fi verificat în mod independent, la fel nici cele de partea rusă cu privire la situaţia din Herson, notează agenția de presă DPA, citată de Agerpres.

Armata ucraineană, care desfăşoară de la sfârşitul lunii august contraofensive în est şi sud, a avansat constant, deşi lent în ultimul timp, în sudul Ucrainei, inclusiv în zonele anexate recent de Rusia, și anume Herson şi Zaporojie.

Cu toate că de mai multe zile în spaţiul public se vorbeşte de o nouă operațiune a armatei ucrainene în regiunea Herson, Kievul păstrează tăcerea pe această temă, la fel cum a făcut şi în septembrie, când a recucerit cea mai mare parte din regiunea Harkov din mâinile forţelor ruse. Potrivit unor surse din serviciile secrete americane, armata ucraineană ar putea elibera Hersonul în cel mult șase săptămâni.

O înfrângere a Rusiei în Herson, regiune ocupată parțial încă de la începutul războiului, ar însemna unul dintre cele mai mari eşecuri ale Moscovei în Ucraina. Herson este singurul mare oraş pe care Rusia l-a capturat intact încă din primele zile ale invaziei, declanșate pe 24 februarie, şi singurul său avanpost pe malul vestic al Niprului, care taie Ucraina în două. Provincia controlează poarta de intrare în Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, comentează Reuters.

Ținând cont de acest context, Moscova şi-a multiplicat în ultimele 24 de ore acuzaţiile că Ucraina ar pregăti un atac cu o „armă murdară” pe propriul ei teritoriu în Herson pentru a da vina apoi pe forţele ruse. De regulă, Moscova acuză partea adversă de ceea ce ea intenţionează să facă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite