Spaniolii au manifestat împotriva austerităţii la apelul partidului Podemos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie anti-austeritate la chenarea formaţiunii antiliberale Podemos
Manifestaţie anti-austeritate la chenarea formaţiunii antiliberale Podemos

Cel puţin 100.000 de persoane au manifestat, sâmbătă,  în centrul Madridului în cadrul unui miting organizat de partidul antiliberal Podemos, cerând să se pună capăt măsurilor de austeritate în Spania.

Pablos Iglesias, liderul Podemos (Putem), este un aliat apropiat al primului ministru grec Alexis Tsipras, al cărui partid SYRIZA a câştigat recent alegerile pe baza unei promisiuni de a pune capăt celor şase ani de măsuri dure de austeritate impuse de creditorii ţării în schimbul unui ajutor de miliarde de euro. Iglesias speră că mişcarea poate construi pe popularitatea SYRIZA înaintea alegerilor parlamentare spaniole de la sfârşitul anului.

"Vântul schimbării a început să sufle peste Europa", a declarat Pablo Iglesias, liderul partidului, în faţa unei mulţimi compacte reunite în piaţa Puerta del Sol, în centrul Madridului, arborând drapele elene şi republicane ale stângii spaniole. 

Mulţimea l-a ascultat atentă pe Pablo Iglesias, în vârstă de 36 de ani, şi tânăra sa echipă, scandând periodic cu pumnul drept ridicat „Si se puede, si se puede!(Da se poate!)“.

Podemos, care înseamnă ca şi Syriza "Putem", denunţă austeritatea şi sistemul acuzat de corupţie, "casta" care ar fi lăsat poporul într-o situaţie de "umilire şi sărăcie".

"Tic tac, tic tac, este momentul schimbării", se putea citi, de asemenea, pe afişele manifestanţilor debarcaţi din autobuze venite din toate colţurile Spaniei, pe o vreme însorită dar rece de iarnă.

În Spania, "privilegiile au rupt pactul coexistenţei", a declarat Inigo Errejon, în vârstă de 31 de ani, numărul doi în Podemos. "Am venit să celebrăm faptul că în 2015 poporul îşi va recupera suveranitatea!".

Susţinătorii l-au ovaţionat pe profesorul de ştiinţe politice în vârstă de 36 de ani când a acuzat guvernul conservator al primului ministru Mariano Rajoy că a înşelat poporul.

Pe aceste străzi a luat naştere, la 15 mai 2011, "mişcarea indignaţilor" împotriva austerităţii care a afectat Spania timp de trei ani. 

Marşul are loc la mai puţin de o săptămână de la victoria electorală a partidului de stânga Syriza, ai cărui lideri au făcut campanie în mod regulat alături de cei ai Podemos.

Provenite din două ţări europene care s-au confruntat cel mai dur cu criza, cu peste o cincime din populaţia activă în şomaj, Podemos şi Syriza împartăşesc aceeaşi respingere a troicăi (Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional).

"Problema este un model de ţară care a făcut statul să lucreze împotriva societăţii" şi "minoritatea (căreia) îi cresc conturile bancare în timp ce majoritatea şi le vede pe ale sale scăzând", a declarat Pablo Iglesias, cu părul strâns în coadă şi o cămaşă albă. "Aceasta este corupţia".

"Eu nu accept această idee a unei Spanii negre pe care vor unii să o descrie", a reacţionat de la Barcelona şeful Guvernului Mariano Rajoy (dreapta), sperând că radicalismul "atât de la modă" în Spania nu va dura multă vreme. 

Această reuniune este organizată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor legislative din Spania şi cu patru luni înaintea alegerilor regionale la care Podemos se va prezenta cu propriii candidaţi. 

Partidul, înfiinţat în urmă cu un an, a creat o surpriză în mai 2014, când a obţinut 1,2 milioane de voturi, respectiv cinci mandate, la alegerile europene. 

De atunci, ascensiunea sa în sondaje a fost fulminantă, depăşind în mod regulat Partidul Socialist şi uneori chiar şi conservatorii din Partidul Popular aflat la putere. 

"Eu cred că schimbarea atât de aşteptată, de multă vreme, se va produce în sfârşit", a declarat Blanca Salazar, o infirmieră la geriatrie în vârstă de 53 de ani şi aflată în şomaj de trei ani. 

Ea a venit din Bilbao (nord-vest) cu maşina împreună cu trei veri şi cu soţul ei "care câştigă o mie de euro pe lună într-o tipografie".

"Vrem să schimbăm lucrurile plecând de jos, de la oameni", explică Juan Francisco Pacheco, în şomaj de doi ani. "Sper că Podemos va putea să schimbe sistemul".

După trei ani de criză devastatoare, Spania a cunoscut un început de creştere în 2014, dar în 1,79 milioane de gospodării nimeni nu are de lucru.

Partidele tradiţionale sunt zguduite de scandaluri de corupţie ce au cuprins inclusiv sindicatele, celebrităţile şi au ajuns până la fiica regelui Juan Carlos, care a abdicat în iunie în favoarea fiului său, Felipe al VI-lea. 

Formaţiunea condusă de Pablo Iglesias a provocat deja un seism fără precedent pe scena politică spaniolă şi prezintă condiţiile necesare pentru a bulversa eşichierul politic.

Succesul Podemos este datorat mai ales capacităţii sale de a şti să utilizeze erorile altor partide în avantajul său. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite