Spania va transmite factura medicală ţărilor de origine ale imigranţilor ilegali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratamentul persoanelor ce aveau un card vital şi nu îl mai au (de la 1 septembrie) va fi facturat în ţările lor
Tratamentul persoanelor ce aveau un card vital şi nu îl mai au (de la 1 septembrie) va fi facturat în ţările lor

Spania va continua să acorde îngrijiri în sistemul public de sănătate imigranţilor ilegali, dar tratamentul lor va fi facturat în ţările de origine dacă există o convenţie bilaterală, a anunţat, vineri, Ministerul Sănătăţii.

Această măsură se aplică deja în Spania vizitatorilor ocazionali, dar ea va fi acum extinsă la imigranţii ilegali, care puteau până acum fi trataţi gratuit în serviciul public spaniol în timp ce locuiau în ţară, a explicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ministerului.

Angajat într-un efort de austeritate fără precedent pentru a-şi reduce deficitul public, guvernul conservator a decis să îi lipsească pe imigranţii ilegali de acces la sistemul gratuit de sănătate de la 1 septembrie.

Numai situaţiile de urgenţă, monitorizarea sarcinii şi asistenţă celor sub 18 ani vor rămâne deschise în continuare, scrie Agerpres.

Chiar şi atunci când nu aveau acte, străinii puteau până acum să obţină un card vital dacă îşi declarau adresa la municipalitate.

"Tratamentul persoanelor ce aveau un card vital şi nu îl mai au (de la 1 septembrie) va fi facturat în ţările lor", a explicat purtătoarea de cuvânt.

Măsura se va aplica de asemenea ţărilor europene şi "atunci când există convenţii bilaterale, cum ar fi de exemplu cu Ecuadorul sau Marocul", a adăugat ea.

Decizia guvernului de a limita accesul la asistenţă medicală gratuită şi universală cu care Spania se lăuda până în prezent a provocat o mare polemică în Spania.

Asociaţii de imigranţi denunţă o decizie ce îi loveşte pe "cei mai vulnerabili", în timp ce peste 1.000 de medici de familie s-au înscris deja pe o listă de "persoane ce contestă pe motiv de conştiinţă" această măsură.

Persoanele originare din ţările ce nu au convenţii stabilite cu Spania sau care "nu sunt acoperite de sistemul de asigurări din ţara lor vor trebui să plătească ele însele sau prin intermediul asigurărilor lor private", a mai precizat purtătoarea de cuvânt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite