Spania: Măsurile de austeritate au trecut de Parlament cu o diferenţă de doar 1 vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul Spaniai a adoptat joi, la o diferenţă de un vot, pachetul de măsuri de austeritate propus de guvernul minoritar condus de socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero, care propune economii de 15 miliarde de euro pentru reducerea deficitului bugetar, transmite BBC News.

169 de parlamentari au votat în favoarea planului de austeritate al guvernului socialist, în timp ce 168 de deputaţi au votat împotrivă, votul fiind unul foarte strâns, relatează BBC.

În luna martie, statul spaniol a anunţat  măsuri de austeritate care includ reduceri ale salariilor bugetarilor cu cel puţin 5%, îngheţarea lor pe parcursul anului viitor şi reduceri drastice ale investiţiilor publice.

Citiţi şi: Ce se întâmplă cu statele europene? Măsurile de austeritate înfurie populația, dar guvernele se încăpățânează

Votul de joi poate fi considerat o victorie importantă pentru guvernul minoritar al lui Zapatero, în încercarea sa de a recâştiga încrederea pieţelor.

Astăzi este ziua în care viitorul lui Zapatero va depinde de un singur vot, titra, joi dimineaţă, cotidianul El Pais.

Peste 6 miliarde de euro vor fi economisite de la investiţiile publice, iar unele categorii de pensii vor fi îngheţate, potrivit planului de reduceri bugetare întocmit pentru 2010-2011. De asemenea, au fost suprimate bonusurile de 2.500 de euro pe care le primeau mamele la fiecare naştere.

Zapatero a mai anunţat miercuri, cu o zi înainte de votul crucial din Parlament, o creştere a impozitelor pentru cei bogaţi, dar nu a dat detalii. El a promis însă că măsura nu va afecta 99,9% dintre spanioli.

Recesiunea a lăsat Spania cu un deficit bugetar de peste 11% din PIB, cu mult peste pragul de 3% impus de normele europene.

Ce măsuri de austeritate a adoptat guvernul Spaniei:

- anularea "cecului bebe" de 2500 de euro pentru fiecare nou-născutâ

- reducerea salariilor din sectorul public cu 5 % de la 1 iunie 2010

- salariile miniştrilor din actualul guvern reduse cu 15 %

- îngheţarea salariilor în 2011

- pensiile nu se vor majora în 2011

- prelungirea de la 65 la 67 de ani a vârstei de pensionare

- 500 de posturi de manager din firme ale statului şi alte 32 de posturi de rang înalt vor fi desfiinţate treptat până la 31 decembri

- au fost eliminate 27% din societăţile comerciale publice şi au fost comasate alte 24 de firme ale statului

- taxă pe avere, care să fie aplicată persoanelor cu o avere de peste un milion de euro - 90.000 de persoane vor fi afectate de această decizie.

- amânarea restructurarii departamentelor din Ministerul de Externe şi a secretariatelor de stat

Prin adoptarea acestor măsuri, guvernul spaniol va economisi 15 miliarde de euro în doi ani. Spaniolii se aşteaptă ca deficitul fiscal să scadă de la 9,8%% din PIB în 2010, la 5,3% din PIB în 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite