Soldații ucraineni de pe frontul din sud, încrezători după retragerea rușilor din Herson: „Rusia e kaput”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de luni de zile, rușii s-au aflat la doar un kilometru distanță, ascunși în case și adăposturi civile, povestesc soldații Brigăzii Mecanizate a 63-a, care au urmărit din tranșee începutul retragerii trupelor ruse din orașul Snihurivka, situat pe malul drept al Niprului, în regiunea Nicolaev.

Ucrainenii avansează pe frontul din Herson FOTO EPA-EFE
Ucrainenii avansează pe frontul din Herson FOTO EPA-EFE

Sunt panicați. Ocupanții își pregătesc retragerea. Ei distrug podurile pentru a ne opri înaintarea", a spus Serhii Hlan, șeful adjunct al consiliului regiunii Kherson.

Membrii brigăzii Mecanizate a 63-a care au lansat atacuri cu drone din tranșele lor de la periferia orașului Snihurivka povestesc că au văzut noii mobilizați pe frontul din Nicoalev și că aceștia s-au comportat ca niște amatori,

„Ei sunt carne de tun. Unul dintre ei s-a dus la toaletă în mijlocul nopții folosind o lanternă. Am identificat poziția tancului lor și l-am distrus", a declarat locotenentul Oleg Zelinski, purtătorul de cuvânt al Brigăzii a 63-a.

„Încearcă să ne doboare dronele cu arme automate. Ei nu înțeleg că dronele pot lansa bombe. Sunt niște idioți".

Zelinski subliniază că brigada sa s-a încleștat și cu trupe aeropurtate, mai experimentate, precum și cu luptători din așa-numita Republică Populară Lugansk, trimiși din estul Donbasului. Aceste forțe rusești au construit poziții defensive în jurul orașului Herson, deportând în același timp locuitorii de aici în Crimeea și chiar mai departe, în Rusia.

Primele semne ale retragerii rusești au apărut în urmă cu două săptămâni, cu relatări despre jafurile în masă ale soldaților ruși. Locuitorii din Snihurivka au declarat că rușii au sustras toate echipamentele din spitalul orașului. Au furat mașini particulare, opere de artă din muzeul din Herson și oasele lui Grigori Potemkin, prietenul și iubitul Ecaterinei cea Mare, din cripta unei catedrale.

Miercuri, înainte de anunțul oficial de retragere, steagul rusesc a fost îndepărtat de pe clădirile academiei maritime și cele administrative din Herson. Soldații au scufundat sau confiscat bărci. De asemenea, au transferat tancurile moderne și au lăsat în urmă vehiculele blindate vechi. Recruții au fost puși să lucreze la consolidarea unei linii de rezervă pe malul stâng al Niprului, a mai spus el.

Ministerul Apărării de la Moscova a susținut că totul decurge conform planului. „Toate atacurile armatei ucrainene din regiunea Herson au fost respinse", a declarat acesta, înainte ca generalul Serghei Surovikin, aflat la comanda generală a războiului, să invoce dificultăți logistice. Între timp, presa pro-Kremlin a anunțat că Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației instalate de Rusia în Herson, și-a pierdut viața într-un „accident de mașină".

Ucrainenii de frontul sudic, încrezători că Ucraina va lua înapoi Herson

Vom lua totul înapoi. Crimeea, Donețk, totul. Rușii pricep că trebuie să plece din Herson. Liderii noștri militari sunt inteligenți. Ei vor să evite pierderile. Le pasă de viețile soldaților noștri. Nu suntem obsedați de termene limită sau de date simbolice.

Putin este un dictator. Nu-l deranjează dacă 1.000 de soldați mor într-o ofensivă sortită eșecului. Avem un președinte democratic și s-ar putea să avem un altul peste câțiva ani. Trebuie să punem în balanță viețile soldaților noștri și suferința ucrainenilor care trăiesc sub ocupație. Rușii ucid și torturează oameni”, a subliniat Zelinski.

„Spre deosebire de ruși, eu știu de ce mă aflu aici. Ne apărăm pământul”, spune soldatul Andri, care i-a invitat pe jurnaliști în încăperile lor subterane.

Soldații dispun de o bucătărie cu o butelie de gaz, aragaz și provizii. Andri avea pentru masa de prânz sardine, plăcintă și suc de struguri; colegul său Valeri a mâncat cartofi cu salo (grăsime de porc). În apropiere se afla un adăpost de dormit, protejat de saci de nisip și de un acoperiș de lemn.

Acum opt luni mi-am părăsit casa din Liov pentru a lupta. Aș vrea ca războiul să se termine cât mai repede posibil. Spre deosebire de ruși, eu știu de ce mă aflu aici. Ne apărăm pământul”, spune Andri. La capătul celălalt al tranșeei se afla un depozit de obuze. Pe unul dintre ele, cineva scrisese: "Salut Pasicinaia", un mic sat din vestul Ucrainei.

Lansatorul de mortiere al lui Andri se află sub un un copac fără frunze, cu țeava pe jumătate ascunsă cu o plasă. „Trag doar atunci când primesc ordin", a spus el. „Am terminat pentru astăzi". Valeri este mulțumit de armele antitanc furnizate de Marea Britanie. „Sunt de 10 din 10", a spus el, adăugând: „Rusia kaput!" Occidentul trebuie să trimită Ucrainei mai multe arme de apărare aeriană, tancuri și artilerie, pentru că numai așa îi pot alunga definitiv pe ocupanți, spun soldații.

În spatele poziției lor se află un sat, distrus și abandonat. În interiorul unei clădiri, plutonul lui Andri a depozitat cu grijă sute de sticle de plastic. Rușii, în schimb, aruncă gunoaiele în aer liber, ceea ce face ca operatorii de drone să le poată repera ușor.

Anton, un infanterist spune că nu se pot plânge de condiții. Civilii le-au donat haine călduroase și alimente, a spus el, întreaga Ucraină sprijinind efortul de război. Trupele ucrainene luptă prin rotație. Călătoria spre front implică un drum cu peripeții de-a lungul unui drum neasfaltat și al unui canal de scurgere a apei, care nu demult se afla în raza de acțiune a tunurilor rusești.

Danilo și echipajul său de drone au concluzionat după-amiaza lor a fost un succes. În mod norma, ei reușeau să distrugă un avanpost rusesc la două sau trei zile, a spus el. Miercuri însă, se pare că trupele ucrainene au intrat în periferia nordică a orașului Snihurivka, ocupat de ruși în luna martie. „Nu am fi fost aici dacă nu am fi crezut în victorie. Starea noastră de spirit este pozitivă. Mergem înainte”, se arată optimist Danilo.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite