Slovenia: Război între premier şi propriul comisar european: „Încearcă să facă rău propriei ţări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european Janez Lenarcic şi premierul sloven Janez Jansa
Comisarul european Janez Lenarcic şi premierul sloven Janez Jansa

O dispută a izbucnit vineri între premierul sloven, conservatorul Janez Jansa, şi compatriotul său, comisarul european Janez Lenarcic, acuzat că a „încercat să facă rău propriei ţări” prin intermediul planului de relansare (PNRR), relatează AFP.

Janez Jansa l-a acuzat pe comisarul european care răspunde de gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, că ar fi cerut să fie puse condiţii la acordarea finanţărilor europene destinate Sloveniei.

„Este primul caz cunoscut al unui comisar care încearcă direct să facă rău propriei sale ţări”, a postat pe Twitter şeful guvernului de la Ljubljana.

Janez Lenarcic, desemnat în 2019 de precedentul guvern sloven, de centru-stânga, a ripostat vineri şi a spus că acuzaţiile sunt false.

„Nu am cerut niciodată să se fixeze condiţii, restricţii sau chiar să se suspende resursele europene pentru Slovenia”, a afirmat el la sosirea la o reuniune a miniştrilor afacerilor europene organizată la Brdo, în Slovenia. „Am avertizat că anumite comportamente ale guvernului sloven ar putea pune Slovenia într-o situaţie defavorabilă în ceea ce priveşte finanţările europene”, a precizat el.

Comisia Europeană a publicat marţi un raport privind statul de drept în UE, care critică în special Polonia şi Ungaria, dar şi Slovenia, pentru „deteriorarea libertăţii presei şi a pluralismului media” şi îşi exprimă îngrijorarea privind întârzierea desemnării de către această ţară a celor doi procurori delegaţi la Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi.

Slovenia se află la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar planul său de relansare – în valoare de 1,8 miliarde de euro – a obţinut avizul Comisiei Europene chiar la 1 iulie, ziua în care mica ţară provenită din fosta Iugoslavie a preluat conducerea semestrială a UE.

Lansarea preşedinţiei slovene a fost marcată însă de tensiuni între executivul european şi liderul sloven, acuzat de nerespectarea libertăţii presei şi a independenţei judecătorilor.

Janez Jansa este un aliat al premierului ungar Viktor Orban şi un admirator al fostului preşedinte american Donald Trump, cu atât mai mult cu cât soţia acestuia, Melania Trump, este de origine slovenă.

„Cele mai mari neajunsuri cauzate Sloveniei sunt provocate de cei care subminează statul de drept şi independenţa media, şi nu de cei dintre noi care avertizăm în privinţa unei astfel de conduite”, a spus vineri comisarul Janez Lenarcic, fost diplomat. El a criticat totodată „atacurile brutale şi insultele” din partea unor „înalţi responsabili guvernamentali sloveni”.

A doua zi după lansarea preşedinţiei slovene a UE, pe 2 iulie, ministrul sloven de interne Ales Hojs a insultat, în faţa jurnaliştilor, un responsabil european neidentificat, pe care l-a numit „porc”, menţionează AFP, preluată de agerpres.ro.

După declaraţia de vineri a comisarului Janez Lenarcic, replica şeful guvernului sloven nu s-a lăsat aşteptată. El l-a acuzat pe comisarul european că „minte”. S-a folosit pentru asta tot de Twitter, reţea socială pe care, ca şi Donald Trump deunăzi, o utilizează frecvent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite